8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde her yıl düzenlenen ‘Feminist Gece Yürüyüşü’nü gerçekleştirmek isteyen on binlerce kadın bu yıl da sokaklardaydı. Kadınlar, İstiklal Caddesi‘ne getirilen yasağın ardından Sıraselviler‘den Karaköy‘e kadar yürüdü.
Sıraselviler’de polis barikatlarına tepki gösteren kadınlara polis biber gazıyla müdahale etti. İkisi gazeteci en az 32 kişi gözaltına alınırken, polis birçok kadına şiddet uygulayarak yerde sürükledi.
‘Kadınlar burada, Süleyman nerede?’
Kadınlar, basın açıklaması çağrısının yapıldığı Fransız Kültür Merkezi’ne yürümek için Sıraselviler’de beklemeye başladı. Burada kadınlar, polislere “Aç aç barikatı aç” diyerek tepki gösterirken yasağı duyuran Süleyman Soylu’ya da “Kadınlar burada, Süleyman nerede?” diyerek seslendi.
Sıraselviler tarafında bekleyen kadınlar Cihangir’e uzanan bir kortej oluşturdu. Kadınlar burada “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop. İnadına isyan, inadına özgürlük” ve “Kadın, hayat, özgürlük” sloganları attı.
Cihangir’den Tophane’ye oradan da Karaköy’e kadar yürüyen kadınlar, Karaköy’de basın açıklamasını okudu.
Kadıköy
8 Mart’ta Kadıköy’ün ayrı yerlerinden oluşturdukları kortejlerle yürüyüş yapan kadınlar “Krize, şiddete karşı direnerek güçleniyoruz” pankartı açtı.
Antikacılar Sokak ve Khalkedon Meydanı’nda kortej oluşturarak “Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa”, “Yaşasın kadın devrimimiz”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarıyla yürüyen kadınlar, çevrede bulunan kitle tarafından da alkışlandı.
‘Eşit ve özgür yaşamak istiyoruz’
Bursa Kadın Platformu tarafından düzenlenen 8 Mart etkinliğinde Formara Meydanı’nda toplanan kadınlar Kent Meydanı’na kadar yürüdü. Güne ilişkin basın açıklaması Türkçe, Kürtçe, Adigece ve Gürcüce hazırlandı. Krize, eşitsizliğe, kadın cinayetlerine dikkat çeken platform tarafından kaleme alınan “Eşit ve Özgür Yaşamak İstiyoruz” temalı metnin Adigecesini Filiz Çelik okudu.
8 Mart etkinlikleri
* İKKD Seteney Kadın Çalışma Grubu’nun etkinliğine Dr. Madina Pashtova konuşmacı olarak katıldı. İki oturumda yapılan söyleşinin ilki 7 Mart Cumartesi akşamıydı ve “Mitolojik İmgelerden Günümüze Çerkes Kadını” başlığını taşıyordu. 8 Mart Pazar akşamı devam eden oturumun teması ise “Geleneksel Çerkes Kültüründe Müzik ve Söz”dü.
* İstanbul Abhaz Kültür Derneği’nde Kadın Kolları Agublıra’nın katkılarıyla hazırlanan kahvaltının konuğu araştırmacı-yazar (çevirmen) Papapha Mahinur Tuna’ydı ve “Geçmişten Günümüze Abhaz Kadınları” konusunu sundu.
* Oya Hansu moderatörlüğünde, Çerkes Kültür Evi/Beylikdüzü’nde düzenlenen “Çerkes Kadınının Dünü, Bugünü” başlıklı söyleşinin konuşmacıları Lider Erşan, Adeje Ayça Atçı, Elmas Zeynep Arslan’dı.
* Kayseri Kafkas Derneği’nin konuğu, şair-yazar Eda Tokuç Balbay’dı. Söyleşi sonrası yazar Balbay kitaplarını katılımcılar için imzaladı.