Ekonomi çakıldı

0
898

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan “Sanayinin Sorunları ve Analizleri” raporu yayımlandı.
IMF, OECD, TÜİK, Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı, T. Bankalar Birliği, İçişleri Bakanlığı verileri kullanılarak yapılan analizde, corona virüs salgınının 2020’de yol açabileceği küçülme oranlarına ilişkin tahmin ve ihtimallere yer verildi. Virüsün ne boyutta can ve mal kaybına neden olacağı henüz kestirilemese de IMF öngörüleri ve bazı öncü göstergelerin Türkiye için derin bir daralmaya yol açacağından söz edildi. Özellikle şimdiden 10 milyona yaklaşan işsizler ordusuna devletin sosyal elinin neredeyse değmediğine ve bunun dehşetli bir geçim sorunu yaratmakta olduğuna dikkat çekildi.
İşgücü piyasasındaki ürkütücü tabloyu gözler önüne seren rapora göre, mevcut 4.5 milyon işsize sokağa çıkmaları yasak olduğu için 1.4 milyon kişi daha eklendi. 65 yaş üstü grubunda olup da hâlâ çalışmakta olan yaklaşık 850 bin kişi ve 15-17 yaş grubunda olup da işi olan 550 bin dolayında genç, bu önlemle çalışamaz oldular.
Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izine çıkarma yolunu açan düzenlemelerden çıkacak işsiz sayısının ise 2 milyonu aşacağı hesaplanıyor. Dolayısıyla, işsizler ordusunun en iyimser tahminle daha şimdiden 10 milyonu aştığı hesaplanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz