Şenıbe Musa Yura’ya veda

0
1314

***

29 Aralık 1936’da Kabardey-Balkar’da doğdu.
Rostov Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, Kabardey-Balkar Üniversitesi’nde siyaset bilimi yardımcı doçentiydi.
Kabardey-Balkar Komsomol Merkez Komitesi’nin ikinci sekreteri olarak görev yaptı. Baksan ilçesinde savcı yardımcısı olarak çalıştı.
Dinler ve etnik gruplar arası çatışmaları önlemek adına oluşturulan konseye başkanlık etti.
Ağustos 1989’da Kafkasya Dağ Halkları Derneği’ne başkanlık etti. Kasım 1991’de Kafkasya Dağ Halkları Konfederasyonu’nun başkanı oldu.
1992’de Kabardey Halk Kongresi Birinci Başkan Yardımcısı oldu. Aynı yılın eylül ayında etnik milliyetçi kışkırtmalara öncülük ettiği bahanesiyle tutuklandı. Tutuklama, Kabardey-Balkar’da ayaklanmalara neden oldu. 1 Ekim’de gözlem altında kalmak şartıyla serbest bırakıldı ve ardından Abhazya’ya gitti.
1994’te “Abhazya Kahramanı” unvanını aldı.
Abhazya Devlet Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve sosyoloji bölümlerinin kurulmasına öncülük etti.
Şenibe, “Birliğin Zaferi: Kafkasya’daki Çatışma Durumlarının Siyasi Analizi” (1994; Rusya, Mısır, Türkiye’de yayınlandı), “İşçi Kolektifinin Sosyal Sorunları: Araştırma, Deney ve Planlama” gibi önemli analiz raporları dahil olmak üzere 50’den fazla bilimsel yayının ve 11 monografın yazarıdır.

***

Kuzey Kafkasya’daki sivil toplum hareketinin önderlerinden, Abhazya’nın özgürlük mücadelesine yaptığı katkıları unutulmayacak olan sosyolg Şenıbe Musa Yura 28 Nisan’da yaşamını yitirdi.
Yura, Ağustos 1989’da kurulan, 2 Kasım 1991 tarihinde ise Kafkasya Dağ Halkları Konfederasyonu’na (KDHK) dönüştürülen Kafkasya Dağ Halkları Derneği’nde başkanlık görevi yürütmüştü.
Yura’ya göre, Gürcistan tarafının ihlal ettiği Abhazya’nın ulusal çıkarlarını korumak için KDHK’nin kurulması gerekli hale gelmişti.
KDHK, 1992’de patlak veren Abhazya Savaşı’nda tüm Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerinden gönüllü toplayarak Abhazya’nın bağımsızlığını kazanmasına destek Abhazya’ya göndermişti.
Kafkasya’nın tüm halkları tarafından sevilen Yura bir konuşmasında “Kendimi en çok Çeçenya, Abhazya ve Güney Osetya’da güvende hissediyorum” demişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz