Vicdani Ret Derneği

0
736

Vicdani Ret Derneği, 15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü’nde İnsan Haklar Derneği İstanbul Şubesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasının ardından İsmail Mazlum Saysal ve Kamil Murat Demir vicdani retlerini açıkladılar.

Açıklamada özetle şu cümleler yer aldı:

“İki yıla yakın bir zamandır olağanüstü hal koşullarında gittikçe ağırlaşan militarist baskı altında yaşıyoruz. Bu topraklarda militarizmle yüzleşme şansının üzerinden 2 yıla yakın bir zaman geçti. Milliyetçilik ve erkeklikle yoğrulmuş militarizm, yaşamlarımızı çalmaya on yıllardır olduğu gibi iki yıldır aralıksız devam ediyor.

Orduda yaşanan ihraçların ardından yaşanan yetersizliği gidermek için devlet yöneticileri çözümü 20’li yaşlardaki çocukluktan beri milliyetçi, erkekçi ve militarist eğitimle kendi istedikleri gibi büyütmeye çalıştıkları insanlara çevirdi. Anti-militarist, savaş karşıtı ve vicdani retçilerin haklı direnişleri sonucu devlet yetkilileri her ne kadar askeri birliğe zorla götürme uygulamasına son vermek zorunda kalsa da yaşamlarımızı çalmaya devam etmekten hiç vazgeçmedi.

Yaşamlarımızı çalan militarizm bunu bu sefer insanları zorla askeri birliğe alarak değil idari para cezaları keserek, GBT uygulamasıyla insanları sokağa çıkmaya dahi korkutarak ve işyerlerine yazılar göndererek işverenlerin işçileri işten çıkartmaya zorlayarak yapmaya çalışıyor. Anayasa Mahkemesi’ne derneğimiz aracısı olduğu 20’ye yakın başvuru yapılmasına ve 5 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen hâlâ bir karar çıkmadı. Mahkemeler, TC Devleti’nin altına imzasına koyup sorumluluklarını kabul ettiği uluslararası insan hakları sözleşmelerini görmezden gelerek vicdani ret hakkını ısrarla tanımamakta, sorumluluğunu üzerinden atmaktadır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz