Hasankeyf’te 900 yıllık saray suya gömüldü

0
1274

Batman’da Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılan, 12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf’te yer alan Küçük Saray, ‘koruma’ adı altında enjeksiyon yöntemiyle betonla kaplanmıştı.

Eyyubilere ait
Eyyubiler dönemine ait yaklaşık 900 yıllık tarihi bulunan Küçük Saray’ı su basması ile birlikte durumun Kültür Bakanlığı’na bildirilmesi üzerine saray ve çevresinde inceleme başlatıldı. Edinilen bilgiye göre, suyun betona gömülen kısımlardan sızdığı belirtildi.
Metin Yoksu’nun Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberine göre, Küçük Saray’a sızan baraj sularının Şap Vadisi tarafından sızmış olabileceği tahmin edilirken, bu alanın Raman Dağı eteklerinden getirilen kaya parçaları ile doldurulduğu ve burada çökmeler meydana geldiği kaydedildi.
Saray etrafında su tahliye işlemlerinin devam ettiği belirtilirken, bakanlık yetkililerinin de incelemelerde bulunduğu ifade edildi.
Küçük Saray’da zarar oluşup oluşmadığı konusunda ise herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı belirtildi.

Hasankeyf’in önemi
İlk insan izlerinin 300 bin yıl önce görüldüğü, ilk yerleşimin ise 12 bin yıl önce gerçekleştiği ve bir açık hava müzesi olan antik kent ve en az 24 medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf, Dicle Nehri’nin kıyısına kurulu.
Hasankeyf, Avrupa’daki en önemli mimari ve arkeolojik sitlerden biri.
12 bin yıllık bir tarihin izlerini taşıdığı gibi, zengin bir biyolojik çeşitlilik de sergiliyor.
Sadece 20’sinde arkeolojik kazısı kısmen yapılmış 289 höyük, 199 yerleşim yeri, en az 100 endemik tür ve soyu tükenme tehlike listesinde bulunan canlıya ev sahipliği yapıyor.
Hasankeyf, 1978 yılında Türkiye’nin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi, 1981 yılından beri ise Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün koruması altındaydı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz