1864 Çerkes Etnografya Müzesi

0
1114

2008 yılında Türkiye’deki ilk Adige Kültür Derneği’ni Samsun’da kurduğumuzda çalışma arkadaşlarımızla önemli birkaç hedef belirlemiştik. Bunlardan ilki Adige adının yaygınlaştırılması ve anlamının Samsunlulara öğretilmesi, ikincisi Samsun’a 1864 Sürgün Anıtı’nın kurulması, üçüncüsü ise Çerkes Etnografya Müzesi kurulmasıydı.Bu müzenin kurulması için 12 yıl boyunca defalarca hem mahalli idareler hem kamu kurumları hem de yerel yönetimlere müracaatlarda bulunduk. Bunun önemini anlatmak için başta Samsun olmak üzere birçok ilde ‘Çerkes Etnografya’ sergileri açtık.

Sonunda Samsun İlkadım Belediye başkanı Sayın Necattin Demirtaş sesimizi duyup konuyla ilgilendi. 1864’de Samsun’a çıkan ilk Çerkes kafilelerin yerleştirildiği Kılıçdede Çerkes Mülteci Kampı ve Çerkes Mezarlığı’nın bulunduğu alanda metruk ve perişan durumda bulunan, Demiryolları’na ait tarihi bir su kulesini bu iş için Adige Khase’ye tahsis etti. Fakat Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun buraya onay vermesi çok kolay olmadı. Dosyamız ancak 3. toplantıda onay aldı ve su kulesi dört aylık bir temizlik ve restorasyon sonrası ancak kullanılabilir duruma geldi.
O su kulesi, “1864 Çerkes Etnografya Müzesi” olarak 15 Ağustos 2020’de yapılacak açılış töreninin ardından ziyaretçileriyle buluşacak.

Haber: Çemişo Kadir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz