Neler oldu?

0
636

Demokrasi Buluşmaları
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Hakkâri ve Edirne’den başlattığı “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü”nün ardından “Demokratik Mücadele Programı”nın ikinci ayağı 7 Temmuz’da TBMM Basın Kapısı önünde Eş Genel Başkan Mithat Sancar’ın okuduğu basın açıklamayla başladı. Program 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne kadar sürecek.

Havai fişek fabrikasında patlama
Hendek’teki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz’da meydana gelen patlama sonucu 7 kişi yaşamını yitirdi. Bu faciada patlamayan havai fişekler ile diğer patlayıcıların imha edilmek üzere yüklendiği kamyonda 9 Temmuz’da ikinci patlama meydana geldi. 2’si patlayıcı madde imha timinden 3 jandarma personelinin yaşamını yitirdiği açıklandı. (Birgün)

Ayasofya müzeden camiye dönüştürüldü
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini içeren kararnameyi imzaladı.

767 dağ keçisinin öldürülmesine dair ihaleler
Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu: “Avcılığa dair ilimizde yapılan ihale iptal edildi. Fakat ülke genelinde 767 dağ keçisinin öldürülmesine dair ihaleler duruyor. Doğanın, canlıların yaşam hakkını yok saymak ve buna modern avcılık adı altında kılıf uydurmak savunulamaz.”

Van Gölü’nde tekne battı
Van Gölü’nün Çarpanak Adası civarında onlarca mülteciyi taşıyan tekne 27 Haziran gecesi batmıştı. Yapılan arama çalışmaları sonucu kaybolan mültecilerden 61’inin cansız bedenine ulaşıldı. Olaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında beş kişi tutuklandı.

Ölüm oruçlarında kritik aşama
Çağdaş Hukukçular Derneği davasında avukatlara 18 yıl 9 ay ile 3 yıl 1 ay 15 gün arasında hapis cezalarına hükmedilmişti. Bunun üzerine derneğin yöneticilerinden avukat Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal adil yargılanma talebiyle cezaevinde ölüm orucuna başladı ve her ikisinin de sağlık durumları kritik aşamaya yaklaştı.

İş cinayeti
İstanbul’da metro inşaatında çalışan Sefa Akbaba adlı işçi yaşamını yitirdi. Sabiha Gökçen Havalimanı-Tavşantepe hattı metro inşaatında çalışan Akbaba kalıp içinde sıkışarak hayatını kaybetti.

Fincancı ve Gürsoy’a beraat
“Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı barış bildirisine imza attığı için Anayasa Mahkemesi kararına rağmen hâkim karşısına çıkan Barış Akademisyenleri Şebnem Korur Fincancı ve Gençay Gürsoy, AYM kararı dayanak gösterilerek yapılan savunmaların ardından beraat etti. Duruşma öncesi adliye önünde yapılan açıklamada, barış bildirisine imza atılan koşulların devam ettiğine vurgu yapılarak “Zulmün ufkumuzu kararttığı bu ülkede mücadeleye devam edeceğiz” denildi. (Birgün)

İBB’nin 565 milyon lirası haczedildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), metro inşaatı için yurtdışından aldığı döviz kredisi, AK Parti döneminden kalma borç nedeniyle MET-GÜN İnşaat tarafından haczedildi. Yargı, İBB’nin itirazını reddetti, para şirketin hesabına geçti. (Gazete Duvar)

TGC Basın Özgürlüğü Ödülleri
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Basın Özgürlüğü Ödülleri, Evrensel gazetesinin yayın yönetmeni Fatih Polat ve “İşsiz Gazeteciler”e verildi. Gazeteci-yazar Polat, 2020 Basın Özgürlüğü Ödülü’ne kişi dalında, ‘Türkiye’de gazetecilere dayatılan zor koşullara rağmen mesleğin evrensel kurallarından ödün vermeden halkın haber alma hakkına sahip çıkarak, demokrasi ve özgürlüğe ulaşılması için verdiği mücadelesinden’ ötürü layık görüldü. (Diken)

Adalet Komisyonu’nda kabul edildi
Kamuoyunda “çoklu baro” olarak bilinen 28 maddelik “Avukatlık Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Adalet Komisyonu’nda muhalefet partilerinin itirazlarına ve baroların protestolarına rağmen AKP ve MHP oylarıyla 6 Temmuz’da kabul edildi. Teklife göre “Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde asgari 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. Bu kapsamda, avukat sayısı dikkate alınarak Ankara, İstanbul ve İzmir’de birden fazla baro kurulabilecek”. (Bianet)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz