Soykırıma ‘Dağlar Şahittir’

0
822

20 Haziran 1920 Oset Soykırımı’nın 100. yıldönümü için Allon Film Stiüdyosu tarafından çekilen “Хæхтæ æвдисæнтæ” (Dağlar Şahittir) adlı belgesel film seyirciyle buluşacak.
Filmin fikir öncüleri Yulia Bestaeva ve Grigory Mamiev oldu. Filmde Osetlerin ülkelerini nasıl savundukları, Gürcistanlı saldırganlardan nasıl kaçtıkları, yaşadıkları zorluklar ve hüzün gözler önüne seriliyor.


Allon Film Stüdyosu yöneticisi Grigory Mamiev filmin tarihsel gerçeklere dayandığını belirtti, görgü şahitlerinin yakınları ve tarihçilerle görüşerek doğru bilgiye ulaştıklarını söyledi.
Filmin kurgusu iki ana karakter üzerinden şekillendirilmiş: Ruten Gagloev ve Mate Sanakoev. Osetlerin kaderi ve uğradıkları soykırım bu kahramanların yaşadıkları üzerinden anlatılmış.
Gürcistan yönetimi 1920’de Osetleri sadece fiziksel olarak yok etmeye çalışmamıştı, Osetlerin kültürlerini ve dillerini de ortadan kaldırmak istiyorlardı. Tüm bu yaşananların en büyük şahitleri ise dağlar olmuştu.
Osetçe çekilen 2 saat uzunluğundaki filmin Rusça versiyonu da hazırlanacak. 20 Haziran’da gösterilmesi planlanan film pandemi nedeniyle gecikti. (www.south-ossettia.info)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz