Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) ve Kadın Meclisleri, Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla “2020 Eylül Raporu”nu açıkladı. Toplantıda açıklama yapan KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim, eylül ayında 16 kadın cinayeti ve 20 şüpheli kadın ölümü gerçekleştiğini aktardı.
2010 yılından itibaren kadın cinayeti verilerini kamuoyuyla paylaşan KCDP’nin raporunda şu ifadelere yer verildi:
“Platform olarak, tespit ettiğimiz 2010 yılından itibaren kadın cinayeti verilerini kamuoyuna açıklıyoruz. Verileri açıklamakla sorumlu olan bakanlık ise kaç kadının, neden, nasıl, kim tarafından öldürüldüğünü açıklamak yerine, kadın cinayeti verilerinin yanlış hazırlandığını söyleyerek gerçekleri çarpıtıyor. İstanbul Sözleşmesi’ne göre devletin istatistikleri açıklama yükümlülüğü vardır. Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bu görevin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz.”
Şüpheli ölümler
“Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” ifadelerine yer verilen raporda 16 kadın cinayetinden 12’sinin neden öldürüldüğünün tespit edilemediği, 4’ünün de boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldüğü belirtildi.
12 maddelik çözüm önerisi
Toplantıda açıklama yapan Ataselim, “Kadın cinayetlerini durdurmak için 12 ay yeter” diyerek, 12 maddelik çözüm önerisinde bulundu. Ataselim, açıkladığı maddelerden her ay birinin hayata geçirilmesi durumunda sorunların bir kısmının çözülebileceğini vurguladı.
* 6284 etkin uygulanacak, uygulamayan kolluk birimleri için yaptırım caydırıcı olacak,
* Şiddeti önleme merkezleri ve sığınaklar yeterli sayıya ulaşacak,
* Boşanma süreçleri kolaylaştırılacak, şiddet varsa uzlaşma önerilmeyecek,
* Kadınların iş yaşamına eşit ve güvenceli katılımı sağlanacak,
* Kadına yönelik suçlarda cezasızlık son bulacak, adalet sağlanacak,
* Şüpheli kadın ölümlerinde soruşturma süreci titizlikle yürütülecek, gerçek açığa çıkacak,
* Bireysel silahlanma yasaklanacak,
* Kadınlar için 7/24 çalışacak acil yardım hattı oluşturulacak,
* Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi müfredatta yerini alacak,
* Farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği olan bireylere ayrımcılık yapılmayacak,
* Kadınlar için çalışacak ayrı bakanlık kurulacak,
* Kurumlar arası koordinasyon sağlanacak.