‘Amazara’ projesi başladı

0
797

Dünya Abhaz-Abaza Kongresi (DAK) ve uluslararası “Alaşara” Derneği, Abhaz-Abaza halkının manevi mirası üzerine “Amazara” (Abhazcada hazine, varlık anlamına gelmektedir) adlı bir proje başlattı. Fikrin sahibi, DAK Yüksek Konsey Başkanı Musa Egzek’ti.

Egzek yeni projenin Abaza halkının veya diğer milletlerin herhangi bir temsilcisine geleneksel kültürün güzelliğini ve derin anlamını göstermek için tasarlandığını söyledi.
Amazara projesinin ilk miras alanı olarak “dans” seçildi. DAK ekibi, bir grup profesyonelle birlikte modern bir hava kattıkları ulusal Abhaz dansını kayda aldı.

Video, DAK Bilgilendirme Portalı resmi web sitesinde yayınlanacak ve ayrıca dünyaca ünlü internet sitelerine dağıtılacak. Bu fikri hayata geçirmek için Abhazya’nın tanınmış yönetmenleri, kameramanları, dansçıları ve müzisyenleri gönüllü olarak tek bir ekipte birleştiler.

İlk videoyu ünlü görüntü yönetmeni Timur Kuakuaskiri yönetti. Kuakuaskiri, kendisinin de uzun süredir böyle bir video çekmeyi planladığını, ancak bir türlü “elinin gitmediğini” söylüyor.

Videonun çekimleri ve montajı, şirket başkanı Caniko Tsurtsumia ve ekibi tarafından temsil edilen “Media 3” adlı yapım şirketi tarafından gerçekleştirildi.
Dansı aynı anda birkaç halk dansları topluluğu sergiledi: Abhazya Cumhuriyeti Devlet Halk Şarkıları ve Dans Topluluğu, Kandid Tarba’nın adını taşıyan Kafkas Devlet Halk Dansları Topluluğu ve Eduard Bebi’nin adını taşıyan Şaratın Devlet Halk Dansları Topluluğu.

Abhazya ve yurtdışında ünlü olan müzisyen ve besteciler Anri Gumba ile Timur Agrba dans müziği üzerinde çalıştılar.

Anri Gumba, “Görev, hem Abhazya, hem Adigey ve biraz da Türkiye’dekilerin motiflerini bir araya getirmekti. Tüm bunları tek bir yerde toplamaya ve modern bir tınıyla ‘harmanlamaya’ çalıştık. Kompozisyonun modern müzikten uzak olmadığından, aynı zamanda folklorik gölgelerimizi de kaybetmediğinden emin olmaya çalıştık” dedi.

Timur Agrba, teklifi kabul etmeden önce uzun bir süre düşündü, çünkü geleneksel bestelerin modern yorumlarına karşı oldukça temkinliydi. Ancak proje katılımcılarını öğrendikten sonra onların “içgüdülerine” güvendi ve ekibin bir parçası oldu.

Video, Abhaz Devlet Tiyatrosu’nda çekildi. Tiyatronun halkla ilişkiler müdür yardımcısı Şarida Tujba, projeye katılma teklifini tiyatro yönetiminin hiç tereddüt etmeden kabul ettiğini kaydetti.

Projede yer alanlar arasında ulusal kostüm tasarımcısı Madina Çanba da bulunuyor.
“Amazara”; halk şarkıları, milli edebiyat ve anadil, halk sanatları ve eski geleneklere ithaf edilmiş videolarla devam edecek. Videolar Abhazya ve Karaçay-Çerkes’te çekilecek. (www.abaza.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz