Абазаа Рбжьы – Abazaların Sesi – Ocak 2021

0
1359

Apsnı 2020

Koronavirüs salgını nedeniyle çevrimiçi alana taşınan “Apsnı (Canlar ülkesi) Festivali”, 25 Kasım – 31 Aralık tarihleri arasında “Apsnı Live” başlığıyla gerçekleştirildi.
Festival programı kapsamında Abhazya’nın kültür, tarih ve doğasını anlatan filmler, müzik performansları ve canlı yayınlar gerçekleştirildi.
Moskova Abhaz diasporası tarafından düzenlenen “Apsnı Festivali” ilk olarak 30 Eylül 2018 tarihinde yapılmıştı.

***

Türkiye diasporasından insani yardım

Türkiye’den geri dönenlerin, diasporanın Abhazya ile bağlarını güçlendirmek için kurduğu Abhaz Aidglara Atsha Vakfı, Abhazya’da COVID-19 ile mücadele için bir bağış toplama kampanyası düzenledi.

KAFFED bu girişimi ilk günden itibaren destekledi. Toplanan fonların yardımıyla Gudauta Hastanesi için tıbbi ekipman satın alındı.

Moskova’dan gelen ilk grup ekipman kargosu 18 Aralık Cuma akşamı, Gudauta Hastanesi başhekimi Hajarat Şamba’ya teslim edildi.

Ekipmanın, hayati riski yüksek olan hastaların tedavisinde ihtiyaç duyulan sensörlü kalp monitörleri, 10 litrelik oksijen yoğunlaştırıcı solunum cihazı ve tıbbi nabız oksimetreleri olduğu bildirildi. Gudauta Hastanesi için tıbbi ekipman içeren ikinci sevkiyatın da yakında yapılması bekleniyor.

Toplanan fonlarla daha önce de koronavirüs enfeksiyonu olan hastalar için Sohum’daki Poliklinik Merkezi’ne tıbbi malzeme yardımı sağlanmıştı. (Apsnypress)

***

Doğanın geri aldığı alanlar

Doğanın terk edilmiş alanları geri alışını anlatan bir dizi fotoğraftan oluşan çalışma, 2020 Yeryüzü Fotoğrafı yarışmasında en büyük ödülü aldı.
Fransız fotoğrafçı Jonathan Jimenez (diğer adıyla “Jonk”) tarafından çekilen fotoğraf serisinde Abhazya’daki bir kafe ve tiyatro da yer aldı.
Jonk’un fotoğraflarından oluşan çalışma 2600 aday arasından seçildi.

***

ABHAZFED başkanlarıyla canlı yayın

Abhaz Dernekleri Federasyonu (ABHAZFED), federasyonun eski ve yeni başkanlarıyla canlı yayında sohbet brogramları yaptı.
Facebook ve Instagram’da yapıulan yayınlar 21 Aralık’ta ABHAZFED Kurucu Genel Başkanı Feridun Akusba, 23 Aralık’ta 2. Başkanı Cengiz Aşba, 28 Aralık’ta 3. Başkanı Ahmet Hapat ve 30 Aralık’ta 4. Başkanı Atanur Akusba ile gerçekleşti.

***

Abhazya ve Türkiye bankaları arasında işbirliği

İş Bankası ve Ziraat Bankası ile Apra World Kart arasında işbirliği sağlandı.
İki ülke bankaları arasında yapılan anlaşmaya göre, artık Apra World Kart ile Türkiye’de para çekilip transfer yapılabilecek, Abhazya’da ise İş Bankası ve Ziraat Bankası kartları ile işlem yapılabilecek.

***

Amazara projesi

Dünya Abaza Kongresi ve “Alaşara” Vakfı’nın organize ettiği, Abhaz-Abaza halkının manevi mirasını koruma amacıyla yürütülen “Amazara” projesine yeni bir video eklendi. Geleneksel Abaza bıçak zanaatını ayrıntılı olarak anlatan belgesel hakkında bilgi veren Alaşara Vakfı’nın başkan yardımcısı Murat Geadıgua, “Bu video; zanaatın ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı, Abazaların ne tür zanaatkârlar olduğu, demiri nasıl işledikleri, nasıl keskin silahlar ürettikleri, hangi tür bıçak ve sapların mevcut olduğu, bıçağın daha önce nasıl keskinleştirildiği, kının, tamganın (soy işareti, mühür) nasıl yapıldığı hakkındadır” dedi. Geadıgua, belgeselde алабашьа’nın (alabaşa – geleneksel Abhaz bastonu) kökeninden de bahsedildiğini kaydetti.

Proje kapsamında dans ve halk şarkısı başlıklarıyla iki belgesel yayınlanmıştı. “Amazara”; ulusal edebiyat ve anadil, halk sanatları ve eski geleneklere ithaf edilmiş videolarla devam edecek. Videolar Abhazya ve Karaçay-Çerkes’te çekilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz