2021 ‘erkek’ bütçesi’nin içinde ‘kadın’ yok

0
1022

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) TBMM İzleme Grubu, 16 Kasım-15 Aralık 2020 tarihleri arasındaki süreci kapsayan üçüncü izleme raporunu yayınladı. Parlamentonun kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği dersindeki zayıf notları ortaya koyan raporda, 2021 Kamu Bütçe Tasarısı için “Kadınların yaşadığı şiddet, ayrımcılık ve eşitsizliğe ilişkin etkin çözüm yolları sunmadı” tespiti yapıldı.

Toplumsal cinsiyet eşitliği
“Kadın” sözcüğünün Meclis kürsüsünden dile getirildiği ancak sağlıklı tartışma ve değişim yapabilme ortamının yaratılmasına izin verilmediği ifade edilen raporda şöyle denildi: “Kimi milletvekili, kadınların sahibi kendileriymiş gibi ‘kadınlarımız’ dedi, milyonuncu kez ‘baş tacı’ ilan etti; çoğu şiddeti kınadı, geçti. İlgili bakanlara çokça soru soruldu, araştırma önergeleri verildi, kadın milletvekilleri, kadının sesini duyurmak için çabalamaya devam etti. Ancak sağlıklı tartışma ve değişim yapabilme ortamının yaratılmasına izin verilmedi. Meclis araştırma talepleri reddedildi, soru önergelerinin çoğu cevaplanmadı. Özellikle Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2021 Bütçesi görüşülürken kadın milletvekilleri, bütçelerin toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetmemesinin eşitsizliği daha da derinleştirdiğini söyledi. Ama bir şey değişmedi. Bütçe geldiği gibi kabul gördü.”

EŞİK’in raporuna yansıyan bu bir aylık süreçte şu sonuçlar dikkat çekti:
• Genel kurullarda yapılan yüzlerce konuşmadan sadece 94’ü kadınların yaşadığı sorunlara değindi. O da 25 Kasım ve 5 Aralık günleri sayesinde!
• 12 grup toplantısından yalnızca 3’ünde kadınların talepleri kürsüye yansıdı.
• CHP gruplarında kadının adı hiç geçmedi.
• Cumhurbaşkanı kadını 1 kez andı, onu da yanlış andı; 25 Kasım’a ‘Kadınla Mücadele Günü’ dedi.
• Verilen 519 soru önergesinden sadece 30’u, 62 kanun teklifinden yalnızca 3’ü, 103 meclis araştırma önergesinden 13’ü, Yapılan 111 basın toplantısından ancak 5’i kadınlarla ilgiliydi.
• 2021 ‘erkek’ bütçesinin içinde ‘kadın’ ya da kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik programlar zaten geçmiyordu. (Gazete Duvar)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz