İklim OHAL’i çağrısı

0
1091

Paris İklim Anlaşması’nın beşinci yıldönümünde düzenlenen İklim Zirvesi’nde (Climate Ambition Summit 2020) başlıklı sanal zirvede konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres şimdiye dek 38 ülkenin iklim OHAL’i ilan ettiğini hatırlatarak, tüm ülkelere “iklim olağanüstü hâli” ilan etmeleri çağrısında bulundu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, devletlerin taahhütlerinin ortalama sıcaklık artışını 1,5 derecede tutmak için “yeterli olmaktan uzak olduğunu” hatırlatan Guterres, “Rotamızı değiştirmezsek, bu yüzyılda 3 derecenin üzerinde felaket olabilecek bir sıcaklık artışına doğru gidebiliriz” uyarısında bulundu. Genel Sekreter, OHAL’in ancak karbon nötr olmaya ulaşıldığında sona ereceğini belirtti.

Avustralya, Suudi Arabistan, Rusya ve Meksika gibi, hedefleri yeterli bulunmayan bazı büyük karbon üreticisi ülkeler zirveye katılmadı.

İngiltere ise ülke dışındaki fosil yakıt projelerini desteklemeye son vereceğini ilan etti ve BM’ye yeni bir iklim planı sundu.

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana geçen beş yıl, kayıtlara geçen en sıcak yıllar oldu ve karbon emisyonları atmosferde birikmeye devam etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz