Cins kırımı kampanyası

0
740

Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun (EŞİK), kadın katliamlarına karşı başlattığı “Kadın Cinayetleri – Cins Kırımı” kampanyasının ardından oyuncu, yazar, gazeteci, sanatçı birçok kişi, kadın cinayetlerine dikkat çekmek için, hazırladıkları videoları sosyal medya hesaplarından paylaştı.
EŞİK’in 2020 yılı boyunca çocuk cinsel istismarı faillerine infaz paketiyle af getirilmesini önlemeye çalıştıklarının kaydedildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çekmesi ihtimali toplumun gündemine geldiğinde tüm gücümüzle buna karşı çıktık. Türkiye kadın hareketinin gücü ve deneyimiyle, toplumsal destek ve dayanışmayla kadınların ve kız çocuklarının eşit yurttaşlık haklarına yönelik saldırı niteliği taşıyan bu politikaları şimdilik durdurmayı başardık. Günde en az üç kadının öldürüldüğü, bir o kadar şüpheli ölüm ve yeterince soruşturulmayan intiharla kadınların yaşamdan koparıldığı bu şiddetin adı artık cins kırımdır. Gelin, cins kırımı birlikte durduralım. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi için yetkilileri göreve çağıralım.”
Birçok yazar ve sanatçı paylaşılan videolarda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) kadına yönelik şiddet ve cinayetler gündemiyle acil toplanması çağrısında bulundu.

“Kadınlar ölüyor”

Yazar Şebnem İşgüzel, “Bu bir savaşsa bilelim. Bu bir cins kırımı ise bilelim. Kadınlar, kadın oldukları için öldürülüyor. Kadın cinayetlerinde bahaneler hep aynı. Caydırıcı yaptırımlar şart. Kabul edin bu vahşeti. Sıradan olaylar olarak ele alamayız. Kadınlar ölüyor. Meclis özel gündemle toplansın” diye çağrıda bulundu.

“Meclis toplansın”

Türkiye’de her gün en az üç kadının öldüğünü ifade eden oyuncu Zuhal Olcay da, “Bunun adı artık cins kırımı. İstanbul Sözleşmesi etkin uygulansın. Meclis derhal kadına karşı şiddetin ve kadın cinayetlerinin durdurulması gündemi ile toplansın” dedi.
Yazar Ahmet Ümit, “Yeter artık kadın cinayetlerine son verelim. Bu kültürü değiştirelim. Şiddete son verelim, bunun için de aileden başlayalım. Okulda devam edelim, mahallede işyerinde her yerde şiddet kültürünü dışlayalım. Yeter artık kadınları öldüremezsiniz” ifadelerini kullandı.

“Yasalar uygulansın”

Kadın cinayetlerini durdurmak için yapılması gerekenlere dikkati çeken oyuncu Hande Doğandemir de yasaların uygulanması çağrısında bulunarak, “Psikolojik, ekonomik, fiziksel şiddet, cinsel taciz, cinsel şiddet, tecavüz, esir alma, zorla evlendirme ve ısrarlı takip gibi suçlara karşı caydırıcı cezalar içeren politikaların uygulanması ve kamuoyu farkındalığı yatırılarak bu suçların yaygınlaşmamasını önlemek yapabileceklerden sadece bir kaçı” dedi.

“Vakti geldi”

Oyuncu Tülin Özen her gün 3 kadının öldürüldüğünü belirterek, “Cinayetlere dur demenin vakti geldi” dedi. Gazeteci Melis Alphan da İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çekerek, “Yasalar uygulansın, Meclis derhal kadın cinayetleri özel gündemiyle toplansın” diye belirtti. Yönetmen Ercan Kesal ise “Kadın katliamları meclise acil gündem maddesi olarak getirilmeli” çağrısında bulundu. (Mezopotamya Ajansı)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz