Porto Riko’da OHAL

0
807

2019 yılı rakamlarına göre her hafta ortalama bir kadının şiddet yüzünden öldüğü Porto Riko’da, kadınlara yönelik şiddeti önlemek için olağanüstü hal ilan edildi ve kadın hakları savunucularının yıllardır uygulanmasını istediği tedbirlerden bazıları hayata geçirildi.

Ocak ayının başlarında yemin ederek göreve başlayan Vali Pedro Pierluisi tarafından yayımlanan bildirgede, kararın ‘uzun süredir çok fazla hasara neden olan bir kötülükle’ mücadele etmeyi amaçladığı vurgulandı.

Kurbanların ‘sistematik maçoluk, eşitsizlik, ayrımcılık, eğitimsizlik, rehberlik eksikliği ve her şeyden önce eylemsizliğin sonuçlarından mağdur oldukları’ belirtilen bildirgede, ‘cinsiyete dayalı şiddet’, basmakalıp düşüncelerle başka bir kişiye fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar veren davranış olarak tanımlandı.

Ada ülkesindeki bu adım, Angie Noemi Gonzalez isimli bir hemşirenin eşi tarafından öldürülmesi ve adamın bunu itiraf etmesinin ardından geldi.

Proyecto Matria ve Kilometro Cero adlı kuruluşların 2019 raporuna göre, Porto Riko’da her yedi günde bir kadın öldürülüyor.

Adadaki insan hakları örgütleri ve aktivistler, yeni bildirgeyi ‘mükemmel bulmadıklarını’ ancak kadınların hayatlarını kurtarmanın ilk adımı olarak memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Porto Riko Aile İçi Şiddet Barınma Ağı başkanı Vilmarie Rivera, “Hükümet, şiddetin öncelikli olarak ele almamız gereken bir sorun olduğunu kabul etti” dedi ve atılacak daha çok adım olduğunu belirterek, toplumsal cinsiyet konularının okul müfredatına dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Sığınma evi Hogar Ruth’un direktörü Lisdel Flores ise “Bugün, üç yıldır talep ettiğimiz OHAL ilanı için savaşan kadınlar için harika bir gün” dedi. (Sputnik)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz