‘Sokakları terk etmiyoruz, terk etmeyeceğiz’

0
742

8 Mart Dünya Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

İstanbul’da 5 Mart Cuma Beşiktaş İskele Meydanı’nda ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ ve ‘Kadın Meclisleri’ bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “Kadın cinayetlerini şüpheli bırakmayacağız, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız” vurgusu yapıldı. Açıklamada konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, ‘’Nefret şiddeti ile hâlâ savaşıyoruz. Bir de utanmadan kadın cinayetleri azalıyor diyorlar’’ dedi.

‘8 Mart Kadın Platformu’ öncülüğünde 6 Mart günü Kadıköy İskele Meydanı’nda “Özgürlümüzü Kazanacağız” sloganıyla düzenlenen “Büyük Kadın Buluşması” etkinliğinde kadınlar, “Sokakları terk etmiyoruz, terk etmeyeceğiz. Homofobiye, transfobiye, kadın cinayetlerine, erkek şiddetine, tacize, tecavüze, cinsel istismara, nefrete, bizim adımıza konuşanlara, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, canımız pahasına ailenin korunmasına, kadınları yoksullaştıranlara, haklarımıza, hayatlarımıza göz dikenlere, şiddet varsa bile ‘boşanmayın çay ikram’ edin diyenlere, erkek devlet şiddetine, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına, hayırlarımızı duymayanlara hayır diyoruz” ifadelerini kullandı. Polisin, alanı abluka altına aldığı görüldü.

Feminist Gece Yürüyüşü

8 Mart akşamı, Feminist Gece Yürüyüşü için Taksim Sıraselviler Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar, polisin İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm noktaları kapatması nedeniyle basın açıklamasının ardından Karaköy’e yürüdü. Kadınların Karaköy’den Taksim’e çıkmaların izin verilmedi. Saat 20.30 itibarıyla yürüyüş Karaköy’de sonlandırıldı.

İstanbul dışında Ankara, İzmir, Bursa, Çanakkale, Düzce, Aydın, Muğla, Balıkesir, Sakarya, Kocaeli, Adıyaman, Artvin, Adana, Zonguldak, Denizli, Mersin, Çorum, Batman, Diyarbakır, Van, Malatya, Tunceli illerinde ve bazı illerin farklı ilçelerinde de basın açıklaması, miting ve çeşitli toplantılar yapıldı.

Tüm etkinliklerde öne çıkan mesaj ve sloganlar; “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Ölmek istemiyoruz, kadına yönelik şiddete son”, “Güvenceli iş şiddetsiz yaşam”, “Varız, vardık, var olacağız, asla aşağıya bakmayacağız, yan yana gelip göğe bakacağız” oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz