Ağaç dallarını sanat eserlerine dönüştürüyor

0
859

Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı Uzuntarla Mahallesi’nde yaşayan Abdullah Horel (69), 10 yıl önce bir lastik fabrikasından emekli oldu. Emekli olduktan sonra bisiklet sürmeye ve yürüyüş yapmaya ağırlık veren Horel, daha sonra kendisine yeni bir hobi alanı oluşturdu.

Ormanda topladığı kurumuş ağaç dallarını, taşları ve çeşitli atıkları değerlendiren Horel, kullandığı malzemelerle dekoratif objeler ve süs eşyaları yapıyor.

Bastondan asaya, evden hayvan figürlerine kadar çok sayıda obje yapan Horel, Çerkes kültürünü de dekoratif ürünlerinde yaşatıyor.

Horel, “Ablamın Bodrum’da yazlığı var. Bir gün eşim oraya gitti. Buraya gelirken de Bodrum’un simgesi olan alçıdan yeldeğirmeni obje getirdi. Ben de, ‘Bana bunu mu buldun getirecek? Ben bunun âlâsını yapmazsam insan değilim’ diye kendisiyle şakalaştım. Bu hobiye merakım oradan başladı. Para karşılığı yapmayı hiçbir zaman düşünmedim, hobi olarak yapıyorum” dedi.

Başladığı hobisinin ardından atölye de kurduğunu söyleyen Horel, “Atölyemde görmüş olduğunuz kapalı kutuların hepsinde malzemeler vardır. Bu işi hiçbir zaman kazanç kapısı olarak görmedim. Herkes dağa gidince düzgün odun ararken, ben yamuk yumuk ağaç dalları arıyorum. Hatta son zamanlarda genç ağaçları birbirine bağlayıp onların kaynamasını sağlıyorum, kendime obje oluşturuyorum” diye konuştu.

Eski dönemleri anımsatan objelerle ilgili çalışmalar yaptığını anlatan Horel, sözlerine şöyle davam etti: “Yaşayan bir kültür var bu inkâr edilmez. Çerkes kültürüne ait mızıkalar var, ona benzer şeyler yapıyorum. Dedemin zar zor hatırladığım evini, doğduğum evi ve dedemin kardeşinin evini yaptım. Devasa büyük bir ahırı, samanlığı, bizim evi hatırlıyorum. O evi kompozisyon haline getirdim. Yaşlılar gördüğü zaman hemen hatırlıyor. Amcam 90 yaşında, ona gösterdim ve çok duygulandı.” (İHA)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz