Geleneksel Abhaz çocuk yetiştirme tarzı

0
1115

Dünya Abaza Konseyi’nin (DAK) düzenlediği “Geleneksel Abhaz Çocuk Yetiştirme Tarzı” başlıklı konferansta farklı yaşlardaki çocukları yetiştirmek hakkında konuşuldu.

DAK Yüksek Konseyi üyesi etnolog Marina Bartsısts’a göre Abhazlar bebeklerle bile her zaman “nazik konuşurlar”, şakalaşırlar, güldürürler, çocuk ağladığında aç olduğunun işareti olarak onları beslerler.

Bartsısts, “Bebekli beşiğin üstü kapatılırdı, beşiğe koruyucu muskalar yerleştirildi. Geceleri kuruması için kıyafetler asılmazdı. Yıkandıktan sonra kalan su geceleri sokağa dökülmezdi (Eskiden bebekler özel leğenlerde yıkanır ve bu su geceleri sokağa dökülmezdi). Genel olarak, çocukları öğlen 12’ye kadar yıkamak doğru kabul edilirdi ”dedi.

Bartsısts’a göre Abhazlar üç yaşından itibaren çocuklarda net bir cinsiyet anlayışı geliştirmeye başlardı. Dahası, özellikle 5-6 yaş arası erkek çocuklar babalarıyla daha çok vakit geçirmeye başlardı. Etnolog, “Erkek çocukları dağlara ve avlanmak için ormana götürülürdü. Erkekler sokakta diğer çocuklarla, ağabeyleriyle çok zaman geçirirlerdi. Kızlar ise evde anneleriyle daha çok vakit geçiriyorlardı” dedi.

Bartsısts ayrıca geleneksel kültürde kız ve erkek çocuk yetiştirme modellerinin farklı olduğunu kaydetti ve “Erkek çocukları cesaret, kendine güven, soğukkanlılık, dayanıklılık ile büyütülürdü. Korkaklık ve korku kendi içinde bir gerilim ve saldırganlık kaynağı olduğu için korkularını kontrol etmeleri gerekiyordu. Kızların da kendilerini savunabilmeleri gerekiyordu, bu yüzden onlara da bu öğretildi, hatta onlara ateş etmeyi bile öğretirlerdi” dedi. Bartsısts’a göre bir çocuğun sosyalleşmesinde en can alıcı dönem 7-12 yaş arası… (abaza.org)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz