Neler oldu?

0
671

1 Mayıs, pandemi gerekçesiyle yasaklandı

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e bağlı sendikaların oluşturduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), 26 Nisan-1 Mayıs tarihlerini 1 Mayıs haftası ilan etti ve 1 Mayıs’ın tüm fabrika ve işyerlerinde kutlanacağını duyurdu. Platform, işçi ve emekçilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • İşten atmalar yasaklansın.
  • Kod 29 kaldırılsın.
  • Sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engeller kaldırılsın.
  • Her işçiye günümüz koşullarında geçinebileceği bir ücret sağlansın.
  • Ücretsiz izin değil, pandemi koşullarında izinli olan işçilerin ücretleri tam ödensin.
  • Pandemi ile mücadelede 28 günlük tam kapanma kararı alınsın, tüm işçi ve emekçilerin ücretleri eksiksiz ödensin.
  • Tüm işçi ve emekçiler için yaygın test ve hızlı aşılama sağlansın. (Evrensel)

 

Thodex operasyonu

21 Nisan’da internet sistemlerini kapatan kripto para borsası Thodex’te yatırımcıların hesaplarına erişim kesildi. Kurucusu Faruk Fatih Özer’in yaklaşık 2 milyar dolarla yurtdışına çıktığı ve kırmızı bültenle arandığı belirtildi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Faruk Fatih Özer hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan soruşturma başlattı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün düzenlediği operasyonlarda yaklaşık 65 kişi gözaltına alındı. (T24)

 

Ekonomi

TÜİK verilerine göre tüketici güven endeksi nisan ayında önceki aya kıyasla %7.5 azalarak 80.2 puana geriledi. Eurostat verilerine göre avro bölgesinde kamu borçlarının GSYH’ye oranı 2020 sonunda %98’e yükseldi. (Aposto!)

 

Kobanî davası başladı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanî Davası 26 Nisan’da başladı.

1200 avukat ilk duruşmada HDP’yi savunmak için mahkemeye yetki belgesi sundu. Yetki belgesi sunanların dışında çok sayıda avukat da davayı takip edecek. Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Çağdaş Avukatlar Grubu (İstanbul ve İzmir), Demokrasi İçin Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Toplumsal Hukuk, Sosyal Hukuk, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar davayı takip eden hukuk kurumları arasında. (Bianet)

 

Öğrencisi derse girmeyen öğretmene kesinti

Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karara göre öğrencisi derse girmeyen öğretmenin ücreti kesilecek.

Öğrencilerin birçoğu uzaktan eğitime erişim sağlayamazken, Milli Eğitim Bakanlığı, 19 Nisan 2021 tarihli kararı ile öğrencilerin uzaktan veya yüz yüze eğitime katılmamaları durumunda öğretmenlerin ders ücretlerinin kesileceğini açıkladı. Kararda, “Öğretmenlerin, öğrencilerin derse katılmamaları nedeniyle yerine getiremedikleri ders görevlerini yapmış sayılmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir” denildi. (Birgün)

 

İstanbul Sözleşmesi’ni savunacaklar

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği “İş Dünyası ve Toplumsal Cinsiyet” etkinliğinde konuşan STK temsilcileri ve kadın örgütleri, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı herkesi dayanışmaya çağırdı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz