Köstebek Kolektif ilk kitabını yayımladı

0
804

2017 yılında kurulan Köstebek Kolektif’in ilk kitabı ‘Lenin ve Hegemonya Mantığı – Sınıf Mücadelesinde Siyasal Pratik ve Teori’ yayımlandı.

Alan Shandro’nun yazdığı kitabı Özgür Öztürk Türkçeye çevirdi.

 

Arka kapaktan…

Lenin ve Hegemonya Mantığı, Antonio Gramsci’nin bir gözleminden ilham alır: Buna göre, bir siyasetçi felsefe kitabı yazabilir, ama onun asıl felsefesini politik faaliyetlerinde aramak muhtemelen daha iyi olacaktır, Bir politik aktörün felsefesi, siyasi analizlere serpiştirilmiş felsefi aforizmalara işaret etmez; daha ziyade, o aktörün duruşunda ve siyasal gerçeklik içinde hareket etme, sınıf mücadelesinin kendiliğinden hareketi içinde kendisini uyarlama ve yeniden uyarlama tarzında örtük halde mevcut olarak anlaşılır. Bu itibarla felsefe, siyasal pratiğin temeli olmaktan çok bir boyutudur, pratiğin ve siyaset dünyasının yapılarının mantığıdır, soyut anatomisi ve fizyolojisidir. Dolayısıyla felsefe politik pratiğe gömülüdür ve bu nedenle, ondan ayrı olsa da, politik pratikten tamamen koparılamaz.

Lenin ve Hegemonya Mantığı, son yıllarda büyük canlılık gösteren “Lenin çalışmaları” alanındaki en önemli katkılardan biri.

Alan Shandro, hegemonya mantığının Lenin’in politik pratiğinde ve düşüncesinde nasıl ortaya çıktığını ve geliştiğini inceliyor. Ayrıca, bu büyük devrimcinin, erken tarihlerden itibaren İkinci Enternasyonal’in determinist kavrayışından uzaklaşmaya başladığını gösteriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz