Çinli düşünür Lao Tzu’ya atfedilen bir öyküyü çok severim.
Fakir, yaşlı bir adamın dillere destan bir beyaz atı vardır. Ülkenin kralı ata talip olur ama yaşlı adam satmaz ve bir süre sonra atı ortadan kaybolur. Bunun üzerine köylü ihtiyara çok aptal olduğunu söyler ve kızar. İhtiyar karar vermekte acele etmemelerini söyler. Bir hafta sonra at geri döner, üstelik meradan vahşi ve güzel atları da peşine takarak. Bu sefer köylüler ihtiyarın başına devlet kuşu konduğunu söyler. İhtiyar yine acele etmemelerini hatırlatır. Bir süre sonra atları eğitirken biricik oğlu düşüp bacağını kırar. Halk bu talihsizliği konuşurken savaş çıkar, tüm gençler giderken bacağı kırık olan gidemez ve diğerleri evlerine dönemezken o hayatta kalır.
Düşünürün öyküyü şöyle noktaladığı söylenir;
“Acele karar vermeyin. O zaman sizin de diğerlerinden farkınız kalmaz. Hayatın küçük bir parçasına bakıp tamamı hakkında karar vermekten kaçının. Karar aklın durması halidir. Karar verdiniz mi, akıl düşünmeyi, dolayısı ile gelişmeyi durdurur. Buna rağmen akıl insanı daima karara zorlar. Çünkü gelişme halinde olmak tehlikelidir ve insanı huzursuz yapar. Oysa gezi asla sona ermez. Bir yol biterken yenisi başlar. Bir kapı kapanırken, başkası açılır. Bir hedefe ulaşırsınız ve daha yüksek bir hedefin hemen oracıkta olduğunu görürsünüz.”
Acele karar vermeden olup bitenlere şöyle bir bakarsak:
Bu sene 21 Mayıs’ı neredeyse bütün siyasi partiler ve şaşırdığımız bazı Twitter hesapları da andı, acımızı paylaştıklarını söyledi. Elbette nereden gelirse gelsin saygı ile teşekkür ediyoruz.
Susurluk dönemini hatırlatacak bir dizi video gündeme damgasını vurdu.
Bir sabun köpüğü ile öldürebildiğimiz virüs, resmi rakamlara göre her gün 200 can alıyor.
Yeni aşı anlaşmaları yapıldı. Haziran sonunda toplumun büyük kesiminin aşılanması hedefi ifade edildi.
ABD finans dışı sektörlerinde 2009 krizinden bu yana süregelen kâr oranlarındaki gerileme devam ediyor. Bu olgunun ardında yatan çok yönlü nedenlerin içerisinde ise gelir eşitsizliğinden kaynaklanan talep yetersizliğinin de olduğunu ifade eden ekonomistler var.
Hindistan’da 9000 civarında ‘kara mantar hastalığı’ vakası görüldüğü açıklandı. Ağırlıklı olarak COVID-19’dan iyileşenleri vurduğu söyleniyor.
15-16 Mayıs günlerinde Şili’de yerel seçimler yapıldı, seçimlerin kazananı sol siyaset ve toplumsal hareketler oldu. Diktatör Pinochet’nin devrilmesinden bu yana kazanılan en büyük zafer.
ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Gazze’de İsrail saldırılarının kınanmasına dönük hazırladığı bildiri tasarısını engelledi.
Doğaya saldırılar devam ediyor.
Haziran 2021’de yapılması planlanan Demokrasi Konferansı için hazırlık çalışmaları devam ediyor
Ekonomik göstergeler de, yaşadığımız altüst oluş hali de, kapalı kaldığımız evlerimizden çalışmayı, yaşamayı, sohbet etmeyi öğrenişimiz de dünyanın, sistemin yeni bir duruma evrildiğini düşündürüyor.
Lao Tzu’ya geri dönersek; gelişme halinde olmak tehlikeli ve insanı huzursuz yapan bir durum olsa da biliyoruz ki acele karar vermemeyi ve yarına hazır olmayı seçebiliriz.
Dünya üzerinde bir can oluşumuzla,
İnsan oluşumuzla,
Çerkes oluşumuzla…