Diktatörün yasası değişecek

0
506

Şili’de halkın zaferi

Şili’de darbeci diktatör Pinochet tarafından yapılan 1980 anayasası tarihe gömülecek. Yeni anayasayı hazırlamak üzere oluşturulacak Anayasa Meclisi için 15-16 Mayıs tarihlerinde yapılan seçimlerde iktidardaki merkez sağ büyük bir  yenilgi aldı ve en çok üyeliği bağımsız adaylar kazandı.

Kadın ve erkek delegelerin hemen hemen eşit sandalye kazandığı 155 üyeli Anayasa Meclisi’nde bağımsızlar ve muhalefet adayları üçte iki çoğunluk oluşturuyor. 155 sandalyenin 17’si ise yerli halka ayrıldı.

Devlet Başkanı Sebastian Pinera’nın başını çektiği merkez sağ Chile Vamos Koalisyonu’nun desteklediği adaylar ise sandalyelerin ancak beşte birini kazanabildi.

2019’da başladı

2019 yılında metro zamlarına karşı başlayan protestolar, kısa sürede bir halk isyanına dönüşmüş ve anayasanın yeniden yazılması talebiyle Şilililer sokağa dökülmüştü. 2020’nin nisan ayında yapılmasına karar verilen referandum kararı, COVID-19 pandemisi nedeniyle ekim ayına ertelenmiş ve Şili halkı yüzde 78 gibi ezici bir çoğunlukla “Anayasa yeniden yazılsın” demişti.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz