İlk hedef bağımsızlık

0
601

Katalonya

İspanya’nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi’nde 14 Şubat’ta yapılan erken yerel parlamento seçimlerinin ardından ayrılıkçı iki siyasi partinin koalisyonu ile hükümeti kuran Pere Aragones, Katalonya’nın yeni başkanı olarak güvenoyu aldı.

Katalonya’da 135 sandalyeli özerk parlamentoda iki gün süren oturumlar sonunda 21 Mayıs’ta yapılan oylamada Aragones, aldığı 74 “evet” oyu ile Katalonya Özerk Yönetimi’nin hükümet başkanı seçildi.

Sol görüşlü Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) Partisi’nin lideri 38 yaşındaki Aragones, bu zamana kadarki en genç Katalonya başkanı oldu.

Yeni hükümetin önceliklerinin de İspanya’dan ayrılma odaklı olacağını açıklayan Aragones, güvenoylaması öncesi yaptığı konuşmalarda, hükümetinin öncelikli hedeflerini “Katalonya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını mümkün kılmak, yargılanan, tutuklu olan ve yurt dışındaki Katalan siyasetçilere af ve İskoçya modeliyle anlaşmalı bağımsızlık referandumu” diye sıraladı.

Sağ görüşlü Vox Partisi’nin Katalonya’daki lideri İgnacio Garriga ise “ERC ve JxCat’ın birbirine güvenmeyen iki siyasi parti olduğunu ve koalisyon hükümetinin kısa ömürlü olacağını” savundu.

Süreç nasıl işledi?

Katalonya’da bağımsızlık yanlısı siyasi girişimler 2012’de başlamış ve dönemin Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Artur Masi Gavarró’nun öncülüğünde, 9 Kasım 2014’te bağımsızlık yanlısı ilk halk oylaması yapılmıştı.

Ardından 12 Ocak 2016-28 Ekim 2017 tarihleri arasında Katalonya Özerk Hükümet Başkanı olarak görev yapan, halihazırda Avrupa parlamenteri olan ve İspanya’da hakkında yakalama ve tutuklama emri bulunan Carles Puigdemont’un liderliğinde, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen 1 Ekim 2017’de bağımsızlık referandumu gerçekleşmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz