Belgesel: ‘Sen Bir Kızsın’

0
647

18-27 Haziran 2021 tarihleri arasında Moskova’da gerçekleşen DOKer Film Festivali kapsamında 19 Haziran’da “Sen Bir Kızsın” adlı belgesel film gösterildi.

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nin Adige-Hable rayonunda 2011 yılında kurulan ve 12 kızdan oluşan “Adig”i anlatan filmi Anastasia Tarasova yönetti. 52 dakikalık belgesel, toplumun “Kızlar futbol oynamaz” gibi basmakalıp yargılarıyla savaşan 12 kızın hikâyesini gözler önüne seriyor.

Takımın kurucusu ve antrenörü Vitaly Kundokhov bir gazeteye verdiği röportajda, takımı kurmaya nasıl karar verdiğini ve filmle ilgili süreci anlattı: “Köyümüzde, Kafkasya’nın diğer bölgelerinde olduğu gibi en popüler spor güreştir. Bir futbol takımı kurmaya karar verdiğimde 11 erkek çocuk bile bulamadım. Bir gün kızıl saçlı yetim bir bir kız çocuğu antremana geldi. Harika oynuyordu. Tam da o gün, bu kızın yanına başka oyuncular bulup kızlardan oluşan bir takım kurmaya karar verdim. Bu, Kafkasya için bir ilk olacaktı. İlk başlarda hiç kimse kızını göndermek istemedi, ‘Ne icadı çıkarıyorsun başımıza’, ‘Kızların bacaklarını çarpık yapacaksın’ diyenler oldu. ‘Deneyelim, başaramazsak vazgeçeriz’ diye ısrar ettim. 2012’de ‘Rusya Deri Top Turnuvası’nda şampiyonluk kazanınca herkesin dikkatini ve ilgisini çektik.

Kendisi için takım kurduğum o kızıl saçlı kız 3 yıl sonra annesinin izin vermemesi üzerine futbolu bıraktı. Takımın yıldızıydı, Rusya milli takımına girecek kadar başarılıydı ama annesi onu dansa göndermeyi seçti ve kariyeri bitti. Bana hâlâ ‘O kızıl saçlı kız nerede? Onun kadar başarılı oyuncu görmedik’ diye soranlar oluyor.

Hakkımızda bir film çekileceğini öğrendiğimde ‘Bizi nereden buldular?’ diye sordum. Hepimiz heyecanlanmıştık.

Sonra üç kadın görüşmeye geldi. Yönetmen Anastasia Tarasova, kameraman İrina Şatalova ve ses mühendisi Elena Petrosyan… Daha ilk karşılaşmamızda yıllardır birbirimizi tanıyormuş gibi hissettik. Çekimler sürecinde tam bir aile gibi olduk.”

 

Haber: Serap Canbek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz