‘Duduk’un Efendisi’

0
944

“Duduk’un Efendisi” olarak da bilinen sanatçı Djivan Gasparyan, 93 yaşında hayata gözlerini yumdu.

1928 yılında Ermenistan’ın Solak kentinde, Muş’tan göç eden bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Gasparyan, altı yaşında duduk çalmaya başladı.

Henüz küçükken annesini kaybetmesiyle zor bir çocukluk geçirdi. Babası İkinci Dünya Savaşı’na katıldı. Bu nedenle Gasparyan çocukluğunu yetimhanede geçirdi.

1947’de Moskova’ya gitti. 1948’de Ermeni Şarkı ve Dans Popüler Topluluğu ve Yerevan Filarmoni Orkestrası’nın solisti oldu.

UNESCO’nun düzenlediği dünya çapındaki yarışmalarda (1959, 1962, 1973 ve 1980) dört madalya kazandı. Gasparyan, 1973 yılında Ermenistan Halk Sanatçısı unvanına layık görüldü. 2002 yılında WOMEX (World Music Expo) Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü aldı.

Sting, Peter Gabriel, Hossein Alizadeh, Erkan Oğur, Michael Brook, Brian May, Lionel Richie, Derek Sherinian, Ludovico Einaudi, Luigi Cinque, Boris Grebenshchikov, Brian Eno, David Sylvian, Hans Zimmer gibi birçok sanatçıyla işbirliği yaptı.

Kronos Quartet ve Los Angeles Filarmoni ile kayıtlar gerçekleştiren Gasparyan’ın Erkan Oğur ile kaydettikleri ‘Fuad’ albümü Kalan Müzik’ten yayımlanmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz