Gramer kitabı

0
1139

Gupse TV haber sitesinin sahibi Ayla Taş’ın ‘Kabardey Diyalekti İle Çerkesçe Gramer Kitabı – 1’ yayımlandı. “Çerkesçe Öğreniyorum Kitap Seti” serisi çerçevesinde yayımlanan kitabı 2. ve 3. bölümler izleyecek.

Ayla Taş, 1970 yılında Abzeh bir annenin ve Kabardey bir babanın altıncı ve son çocuğu olarak Kayseri Argıncık’ta dünyaya geldi. Şehirde yetişen pek çok Çerkes çocuğunun kaderini paylaşarak tek dille, yani Türkçeyle büyüdü.

1996 yılında Almanya’ya yerleşti. Türkçe, Almanca, Arapça ve İngilizce olmak üzere dört dile hâkim olunca bir gün kendisine şu soruyu sordu: “Bunca dille okuyor, konuşuyor ve yazabiliyorum. Peki, anadilim Çerkesçe hayatımda neden mevcut değil?”

Bu soru karşısında harekete geçti ve 2010 yılından itibaren Kabardey diyalekti ile Çerkesçe öğrenmeye başladı. Çocukluğunda tek kelime Çerkesçe konuşamaması ve Çerkesçe anlama bilgisi de yok denecek seviyede olması dezavantajına karşın, 40 yaşından sonra hiçbir yardım almadan hem Kiril alfabesini hem de Çerkesçe okuma-yazma ve konuşmayı öğrenme çabasını sürdürdü. 2016 yılında Kiril alfabesiyle rahatlıkla Çerkesçe okuyabilen, duyduğunu anlayan ve 2019 yılında da anlaşılacak derecede konuşabilen düzeye geldi.

Taş, Almanya’da Tarih ve İslam Bilimleri dalında lisans eğitimi aldı. Ardından İslam Bilimleri dalında mastır (MBA) yaptı. Aynı alanda doktora eğitimini tamamlamıştır ve tez savunma sürecindedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz