Neler oldu?

0
477

HDP iddianamesi tebliğ edildi

HDP hakkında açılan kapatma davasının iddianamesi ve 70 klasörlük ekleri 9 Temmuz’da HDP’ye tebliğ edildi. HDP’den yapılan açıklamada, “Kapatma davasının ilk iddianamesi 31 Mart seçimlerinin yıldönümünde AYM tarafından ‘hukuki bir nitelik taşımadığı’ gerekçesiyle iade edilmişti. Küçük değişiklikler yapılan ikinci iddianame AKP’nin tek başına iktidarını kaybettiği 7 Haziran 2015 seçimlerinin yıldönümünde 7 Haziran 2021’de sunulmuş ve AYM ikinci iddianameyi 21 Haziran’da kabul etmişti. Partimize karşı siyasi bir saldırı niteliği taşıyan iddianameye karşı Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonumuz öncülüğünde, demokrasiden yana dost hukukçuların ve akademisyenlerin de aralarında bulunduğu savunma ekibi, sadece HDP’yi değil, demokrasiyi, hukuku savunacak kapsamlı siyasi savunmayı hazırlıyor” ifadeleri yer aldı. (Gazete Duvar)

 

Emekli zamları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon rakamı 1.94 oldu.

Yıllık enflasyon yüzde 17.53, altı aylık enflasyon ise yüzde 8.45 olarak belirlendi. Memurlar ve memur emeklileri %3’lük sözleşme zammına ek olarak 5.45 enflasyon farkıyla toplam 8.45 zam aldı. SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş zammı da 8.45 olarak belirlendi.

 

9 imam tutuklandı

Demokratik İslam Kongresi ve Din Âlimleri Derneği’ne üye 9 imam Kürtçe vaaz verdiği için tutuklandı. Avukat Hüseyin Boğatekin, müvekkillerine “Namazı, duayı neden Kürtçe yapıyorsunuz?” gibi sorular sorulduğunu söyledi. HDP Milletvekili Hüda Kaya da imamların tutuklanmasında tepki göstererek “DİAY-DER ve Demokratik İslam Kongresi üyesi 9 hocamız, arkadaşımız sarayın hocaları olmadıkları için, sarayın fetvacılarına teslim olmadıkları için tutuklandılar” ifadelerini kullandı. (Gazete Duvar)

 

Gazeteci Erk Acarer’e saldırı ve tehdit

BirGün gazetesi yazarı, gazeteci Erk Acarer, 8 Temmuz’da Berlin’deki evinin bahçesinde bıçaklı saldırıya uğradı. Acarer, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 19 Temmuz gecesi, evinin bahçesine üzerinde “Sen bekle” yazısı sarılı pişmiş bir yumurta atıldığını, sabah saatlerinde polislerin kendisini bilgilendirdiğini söyledi. Acarer “Başıma gelecek herhangi bir yeni olaydan AKP-MHP iktidarı, çeteleri ile tedbirler konusunda atıl kaldığını düşündüğüm Alman Hükümeti sorumlu olacak” dedi. (Bianet)

 

Cizre’de 49.1 dereceyle sıcaklık rekoru

Temmuz ayında tüm ülkeyi etkisi altına alan sıcaklıklar, birçok şehirde vatandaşlara zor anlar yaşattı. Şırnak’ın Cizre ilçesinde ise 49.1 dereceyle sıcaklık rekoru kırıldığı öğrenildi. Vatandaşların nefes almakta zorlandığı belirtildi. (T24)

 

Rize’de heyelan ve taşkın

Rize’de 13 Temmuz’da başlayıp 14 Temmuz akşamı artarak süren yağışlar sonucunda Merkez Güneysu ve Çayeli ilçeleri Başta olmak üzere İl genelinde bir çok yerleşim biriminde heyelan ve taşkın olayları meydana geldi. Ölü sayısı 6 olarak belirlenirken kaybolan 2 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz