Anzorey’in toprağı

0
1009

Eserleri haziran ayında Kabardey-Balkar’da sergilenen diaspora sanatçısı Zak Kaghado bu kez Maykop’ta sergi açtı.

6 Ağustos’ta Doğu Müzesi’nin Maykop şubesinde açılışı yapılan “Varoluş- Bir Arada Varoluş” başlıklı sergi, 29 Eylül’e kadar açık kalacak.

Krasnodar, Dağıstan ve İnguşetya’dan da sergi için davet alan Kaghado, eserlerinde farklı stiller ve materyaller kullanıyor: Değişik tekniklerle bir araya getirilerek ahşap, metal, kül ve toprakla birleştirilen, grafik ve resim sanatından yararlanılarak yerleştirilen objeler…

Sergilenen eserlerindeki toprağı Kabardey-Balkar Anzorey Köyü’nden getirttiğini söyleyen Kaghado, Etokavkaz sitesine verdiği röportajda sorulan “Eserlerinizde toprak var ama yakılmış toprak. ‘Zak, anavatanının toprağını yakmış’ demelerinden korkmadınız mı” sorusuna şu cevabı veriyor: “Toprakla çalışmak çok enteresan. Islatıyorsunuz önce, sonra kuruyor ve çatlıyor. Bir kez daha ıslatıyorsunuz ve yine kurudukça çatlıyor. Harika bir doku oluşuyor, canlı bir doku. Ateş, kül ve siyah renk, düşünceleri aktarmanın bir yolu ve siyah, Kabardeylerde yasın rengi değildir.”

Kendisine özel bir stil yaratan Kaghado, “Amerika’da doğmuş bir Çerkes sanatçıyım. Yerel kültürden ilham alarak Çerkes estetiğiyle çalışıyorum” diyor.

Bazı eleştirmenler, Kaghado’yu neo-Çerkes sanatının ön saflarına koyuyor ve anavatanından uzakta büyüdüğü halde halkının geçmişine dair yeni bir vizyonu başarıyla ifade ettiği söyleniyor.

 

Moskova’da yaşıyor

1972 yılında Amerika New Jersey – Paterson’un İtalyan mahallesinde doğan Kaghado, 12 yaşındayken ailesi ile Ürdün’e taşınmış. Uluslararası siyaset eğitimi almak için Amerika’ya giden Kaghado bir süre Birleşmiş Milletler’de çalışmış.

Resim ya da fotoğrafla ilgili bir eğitimi olmayan Kaghado, ilk sanat derslerini Vogue, Bazaar gibi dergilerle çalışan ünlü fotoğraf sanatçısı kardeşi Jebağı’dan almış.

Şu anda Moskova’da yaşıyor, yılın birkaç ayını New York’ta, bazen Paris ve Dubai’de geçiriyor. MSK Eastside Galerisi’nin küratörlüğünü yapıyor.

Moskova M’ARS Çağdaş Sanat Merkezi, Moskova Modern Sanat Müzesi ve Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Ulusal Müzesi’nde kişisel sergiler açtı.

 

Haber: Serap Canbek

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz