Validebağ’da neler oluyor?

0
1588

Üsküdar Belediyesi, İstanbul Anadolu Yakası’nın en büyük doğal yeşil alanlarından Validebağ Korusu’na iş makineleri ile girdi

Validebağ Savunması İnisiyatifi, 21 Eylül’ün sabah saatlerinde Validebağ Korusu’nun büyük kapılarının araç girişine müsaade edecek biçimde açılmış durumda olduğuna, 40-50 civarı kolluk kuvveti unsurunun da çevrede bulunduğuna dair bir paylaşım yaparak “Desteğinizi bekliyoruz” şeklinde çağrıda bulundu.  

Sonrasında Validebağ Korusu’na iş makineleriyle gelindiği ve Validebağ sakinlerininin itirazlarına rağmen koruya kum ve moloz döküldüğü paylaşıldı. Bölgedeki gerilim ve bölge sakinlerinin nöbeti, akşam saatlerine kadar sürdü. 

Neden önemli?  

İstanbul’da şehir içinde 1. Derece Tarihi ve Doğal Sit Alanı statüsündeki son koru olma özelliğini taşıyan ve 354 dönümlük bir alana yayılan Validebağ Korusu’nun korunması için verilen mücadelenin 1996’dan bu yana sürdüğü biliniyor. Validebağ Savunması’nın 2021’de hazırladığı rapora göre Üsküdar Altunizade Mahallesi’ndeki Validebağ Korusu 130 kuş, 31 kelebek, 200 otsu bitki türüne ve 101 tür ağaç, ağaççık ve çalıya ev sahipliği yapıyor. 

Problem? 

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün kararında “yapılacak uygulamanın doğal sit alanı veya tabiat varlığını etkileyecek bir müdahale içermesi halinde ise konuya ilişkin ilgili TVK Bölge Komisyonu izni/görüşü alınmadan herhangi bir uygulama yapılmaması” ifadesi yer alıyor. 

Dava süreçlerinin devam ettiğini ve üç ayrı yürütmeyi durdurma kararı olduğunu vurgulayan anayasa profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, anayasa hükmü gereği yargı süreci sonuçlanıncaya kadar Validebağ Korusu’na herhangi bir müdahalede bulunulamayacağını söylüyor ve Üsküdar Belediyesi yetkililerini “Anayasa’ya saygıya” çağırıyor. 

Kimler, ne diyor? 

Validebağ Gönüllüleri’nin açıklamasında aşağıdaki ifadelere yer verildi:  

“Üsküdar Belediyesi sabahın 5’inde onlarca polis eşliğinde kepçe ve kamyonlarla koruya girdi. Molozlar ve kumlar döken işçilere Validebağ nöbetçileri direniyor. Hukukçu başkan Hilmi Türkmen polis eşliğinde hukuk ve doğa katliamı yapıyor!”  

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise yapılan işlemin “halkın talebi” doğrultusunda “betonlaşan, yürümeyi imkânsız kılan yolun doğal toprakla düzenlenmesi” olduğunu savundu. Koruya moloz dökülmediğini söyleyen belediye, korunun “Sadece bizim olsun kimse gelmesin diyen küçük bir grubun algı operasyonuna kurban edilmeyeceğini” belirtti. 

Validebağ Korusu’nda dün yaşananları Aposto!’yla paylaşan vvukat Onur Cingil ise “Bu moloz değil, bu kum diyorlar. İçinden çıkan şeyler, asfalt parçaları, büyük taşlar, çok fazla cam çıktı. Elektrik kablosu falan çıktı içinden. Bildiğiniz inşaat molozu” ifadelerini kullanıyor. Cingil ayrıca “küçük bir grup” eleştirilerine “Validebağ Korusu zaten halkın. Bir zümre var evet, o zümre burayı ranta açmak istiyor. Biz istiyoruz zaten halkın kalsını” ifadeleriyle yanıt verdi. 

Arka plan 

1980 darbesi sonrasında arazisinin daraltıldığı ve 90’lı yıllarda yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya kaldığı söylenen Validebağ Korusu’nun korunması için 2001’den bu yana Validebağ Gönüllüleri Derneği adı altında faaliyet gösteren bölge sakinleri, imar planı üzerindeki değişikliklere direniyor. 2014’ün ekim ve kasım aylarında Üsküdar Belediyesi tarafından Validebağ Korusu sınırında başlanan cami inşaatı, koruyu yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya bırakması nedeniyle protestolara neden olmuştu. 

2018’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Millet Bahçesi” projesinin “korunun doğal dokusunu yok ederek basit, yapılandırılmış peyzajla Validebağ’ı tahrip edeceği ve canlı yaşamına zarar vereceği” gerekçeleriyle projeye karşı 11 bin imza toplanmış ve dava açılmıştı. 2019 Şubat’ta “projelendirme süreci ve tahsis işlemleri tamamlanamadığından” proje durdurulmuştu. 

2020 Mayıs’ta ise Validebağ Korusu’nun 261 bin metrekarelik alanı Milli Emlak tarafından “bakım ve düzenleme” yapılmak üzere Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi. Bölge sakinleri bu gibi gelişmelerin ardından nöbet başlattı.  

2021 Mayıs’ta ortaya çıkan bilirkişi raporunda “çocuk oyun alanı, fitness alanı ve lüks kaplama malzemelerinin koruyu park düzeyine düşüreceği, yoğun inşaat sürecinin korudaki ekosistemi olumsuz yönde etkileyerek çöküşüne neden olacağı” vurgulandı.  

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un projeye 21 Haziran’da başlanacağını duyurmasının ardından yeni bir nöbet başladı ve Haziran 2021’de İstanbul 6. İdare Mahkemesi proje planları hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kaynak: Aposto!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz