Rusya genel nüfus sayımı: Kabardey mi Çerkes mi?

0
566

Kabardey- Balkar Cumhuriyeti (KBC) Kamu Odası geniş konsey toplantısı gerçekleşti. Toplantıya; Dünya Çerkes Birliği (DÇB) Başkanı Sohrokho Hauti, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dzemıh Kasbolat, Kabardey-Balkar Adige Xase başkanı Hafıtshe Muhammed, KBC Terek Belediye Başkanı Dade Muayed, KBC Halk Sanatçısı Haupe Cebrail, KBC Sivil Toplum Kuruluşları ile Etnik İşler Sorumlusu Bakan Vekili Kuraşın Anzor katıldı. 

Toplantı gündeminde, KBC’de faaliyet gösteren 8 sivil toplum kuruluşunun 15 Ekim-14 Kasım 2021 tarihleri arasında yapılacak olan genel nüfus sayımında, Kabardeylerin milliyetlerini “Çerkes” olarak tanımlamaya çağrılmaları konusunun değerlendirilmesi vardı. 

Toplantıda KBC Kamu Odası Başkanı Berd Hazretali, katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada şunları vurguladı: “Nüfus sayımı sırasında elde edilen milliyet bilgileri, Rusya’nın etnokültürel ve dilsel çeşitliliğinin korunması açısından büyük önem taşıyabilir. Cumhuriyetimizde yaşamakta olan ve nüfus sayımına katılacaklar için, çocuklarımızın ve torunlarımızın hangi dili konuşacağı, anadillerini öğrenmeleri konusunda hangi program ve ders kitaplarının kullanılması gerektiği, atalarımızdan gelen geleneklerin nasıl korunacağı ve gelecek nesillere nasıl aktarılacağı çok önemlidir. Nüfus sayımı, ülkenin etnik yapısı ve kullanılan diller hakkında eşsiz bilgiler sağlayacaktır. Ülke sakinlerinin ulusal kimlik haklarını kullanmalarına olanak sağlayacaktır. Bu açıdan kendilerini Çerkes olarak tanımlama çağrısı kulağa son derece kışkırtıcı geliyor!” 

KBC Kamu Odası Kültür ve Medya Komisyonu Başkanı Kudey Vlademir konuşmasında: “Kabardeylerin tarihi yaklaşık olarak 5-6 yüzyılı kapsamaktadır, zamana rağmen “Kabardey” kelimesinin özü günümüze kadar ulaşmıştır. Öyleyse neden bu kelime ve onun arkasında duran her şey benim yaşamımdan silinsin? Ben milletimi ve vatanımı seviyorum, nüfus sayımında kaç kişinin kendisine Kabardey diyeceği beni ilgilendiriyor! Kendimize Çerkes dememiz cumhuriyetteki uyumu güçlendirecek mi?” dedi.  

KBC Halk Sanatçısı Haupe Cebrail ise konuşmasında şunları belirtti: “Bu çağrıya imza atanlar, 90’larda durumu karıştırmaya çalışanların habercileridir. Kimliklerdeki ‘milliyet’ hanesinin iptal edilmesinin saatli bomba olduğunu düşünmüştüm. Şimdi kendimize Çerkes dememiz teklif ediliyor. Tüm atalarım Kabardeydir ve bu nedenle de geçmişimden vazgeçmek istemiyorum.” 

DÇB Başkanı Sohroko Hauti, şu iafadeleri kullandı: “Her vatandaşın uyruğunu seçmesi anayasal hakkıdır. Ancak iddialı hedeflerine ulaşma adına tarihimizi, özgürlüğümüzü, huzurumuzu feda etmeye hazır insanlar var! Sosyal ağlarda tartışmalar başlatarak gençleri bu sürece dahil etmeleri onlara hiçbir fayda sağlamaz. Bizim ise tek bir çözümümüz var: Şimdiye kadar kim idiysek öyle kalacağız!” 

KBC Kamu Odası İnsan Hakları, Yolsuzlukla Mücadele ve Sivil Toplum Kuruluşları ile İletişim Komisyonu Başkanı Baje Doti böyle bir tercihin olası sonuçları hakkında şunları söyledi: “İtiraz sahiplerine bir sorum var: Sırada ne var? Bu tür fikirlerin taşıdığı tehditleri düşünen var mı? Ulusal kimlik arayışına yönelik siyasi eylemler genellikle, tarihin, özgürlüğün, gelecek nesillerin sonu demektir.” 

Adige Xase Başkanı Kamu Odası üyesi Hafıtshe Muhammed, diğer konuşmacıların düşüncelerine tamamen katılarak, “Dedelerimizin yaptığı gibi adlandırılmak istediğimizi Adige Xase, Kabardeylere duyuracaktır” dedi. 

Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü, Tarih Bilimi Prof. Zemıh Kasbolat şu yorumu yaptı: “Sorunu tüm Rusya nüfus sayımı bağlamında ele alırsak, nüfusun sadece küçük bir yüzdesi Çerkes olarak kaydedilecektir. Ancak nüfus sayımı geçecek ve biz kalacağız. Bizlerin ve torunlarımızın nasıl adlandırılacağına sadece biz kendimiz karar vereceğiz.”  

Toplantıyı özetleyen Berd Hazretali, Rusya nüfus sayımını politize etmeme çağrısı yaparak, “Şu anda izlememiz gereken yol bu değildir. Kabardey-Balkar’daki sosyal ve siyasi durumu sarsmaya yönelik her türlü girişimi sert bir biçimde bastıracağız” dedi. (KBC Kamu Odası Basın Servisi) 

  

Çeviri: Kıp Gupse Altınışık 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz