Sokurov’un bağımsızlık önerisine Putin’den tepki

0
506

Ünlü sinema yönetmeni ve senarist Aleksandr Sokurov ile Rusya Federasyonu (RF) Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in “RF Devlet Başkanlığı Sivil Toplum ve İnsan Hakları Konseyi” toplantısında yaptığı tartışma, gündeme oturdu. 

9 Aralık’ta çevrimiçi olarak gerçekleşen toplantıya katılan, İnsan Hakları Konseyi’nin konseyin üyesi olan ve muhalif çıkışları ile bilinen 70 yaşındaki yönetmen Sokurov, Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerindeki siyasi, kültürel, ekonomik sorunlardan, idari sınırın yeniden çizilmesi konusunda İnguş ve Çeçenler arasındaki çatışmalardan söz etti. 

  

“RF’nin içinde kalmak istemeyen topraklar özgür bırakılsın”  

Cumhuriyetlerdeki kimlik çeşitliliğinden bahsederek çeşitli örnekler veren Sokurov, “RF’nin içinde kalmak istemeyen toprakların özgür bırakılması” önerisini getirdi.  

“Kimin bizimle yaşamak isteyip istemediğini nereden biliyorsunuz?” sorusunu yönelten Putin’in sözünü kesen Sokurov, “Bunu soruşturalm mı?” diye sordu. 

  

Çeçen örneklemesiyle gözdağı 

Sokurov’a “Sizinkisi konuşma değil manifesto oldu” diyen Putin, Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri konusunda şunları söyledi: “Bunu (bağımsızlık isteyip istemediklerini) kontrol ettik. Aynı zamanda anayasa oylaması sırasında da… 

İnsanların nasıl oy verdiklerine bakın. Sizi temin ederim ki, insanların ezici çoğunluğu neyle karşılaşacaklarını anlıyor. Bunu Kuzey Kafkasya’da en iyi Çeçenler bilir. 

Çeşitlilikten bahsettiniz, örnek olarak Dağıstan’ı gösterdiniz. Bu arada bu örnek çok iyi. Dağıstan çok uluslu bir cumhuriyet. Öneriniz tüm Dağıstan’ı bölmek mi? Veya Karaçay-Çerkesya. Karaçayları ve Çerkesleri bölmek mi?  

Sevgili Aleksander Nikolayeviç, Yugoslavya senaryosunun tekrarlanmasını mı istiyorsunuz?” diye konuştu. 

  

Kadirov’dan soruşturma talebi 

Çeçenya’nın Kremlin güdümündeki cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov, Sokurov’a tepki gösterdi.  

RF’den asla ayrılmayacaklarını söyleyen Kadirov, Sokurov hakkında “bölücülük” suçundan soruşturma başlatılması çağrısı yaptı. 

  

Medya yansımaları  

Sokurov ve Putin tartışmasına dair Rusya medyasına yansıyan yorumlarda, “Bizimle birlikte olmak istemeyen”leri bırakmaya yönelik benzer yargıların, SSCB’de tam olarak bu tür ruh halleri ile var olduğu ve bu tür popülizm ve başkasının pahasına bu kadar ucuz cömertliğin ülkenin çöküşüne yol açtığı, benzer ruh hallerinin şimdi Rusya’da yeniden gündeme getirilmeye çalışıldığı iddiasında bulunuldu. 

  

Kafkasya sinemasının mimarı 

Dünyaca ünlü yönetmen Sokurov’un Kabardey-Balkar Devlet Üniversitesi bünyesinde 2010 yılında Nalçik’te açtığı film atölyesi, profesyonel Kafkasya sinemasının başlangıç noktası olmuştu. 

Sokurov’un film atölyesinden mezun olan Kantemir Balagov, Vladimir Bitokov, Beslan Zakuraev, Kira Kovalenko, Anzor Dokhov, Alexander Zolotukhin, Malika Musaeva, Gadzhi Murat Efendiev gibi öğrencilerin eserleri, birçok uluslararası film festivalinde ödüller aldı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz