Newroz kutlandı: Şimdi kazanma zamanı

0
686

Bu yılki Newroz kutlamaları “Dem dema serkeftinê ye / Şimdi kazanma zamanı” şiarıyla olumsuz hava koşullarına ve engellemelere rağmen büyük bir coşkuyla kutlandı.  

15 Mart’ta Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde başlatılanve 20-21 Mart tarihlerinde de devam eden kutlamalar çerçevesinde ateşler yakıldı.  

Dersim, Şırnak, Mersin illeri ile Urfa’nın Suruç, Aydın’ın Germencik ve Nazilli, Kocaeli’nin Gebze, Ağrı’nın Patnos, Mardin’in Kızıltepe ve Savur ilçelerinde ve Iğdır’da halk, 19 Mart sabahının erken saatlerinden itibaren Newroz alanlarının yolunu tuttu.  

Urfa Suruç Yediemin Otoparkı yanında başlayan Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Newroz’un yapıldığı yerin karşısında bulunan alana İzmir’de katledilen Deniz Poyraz’ın ve Amara Kültür Merkezi’nde 20 Temmuz 2015 tarihinde Kobane’deki çocuklara oyuncak götürmek amacıyla bir araya gelenlere yönelik, DAİŞ’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında katledilen 33 kişinin fotoğrafları asıldı. Suruç’taki Newroz kutlaması Emine Şenyaşar’a atfedildi.  

21 Mart’ta ise Diyarbakır, Cizre, Ağrı, Siirt, Mardin Nusaybin, Urfa Viranşehir, Hakkâri Yüksekova, Şırnak İdil, Konya, Kars, Ankara, Hakkari Çukurca, Erzurum Tekman, Ardahan, Muş ve Adana Ceyhan’da kutlamalar yapıldı. 

Siyasetçi ve sanatçıların da katılımıyla gerçekleşen kutlamaların yapıldığı her yerde çözüm talebi dile getirildi. 

Yenikapı’ya binler akın etti 

Newroz kutlamalarının İstanbul’daki adresi Yenikapı oldu. 20 Mart günü Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde gerçekleşen kutlamaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDK Eşsözcüleri Cengiz Çiçek ve Esengül Demir, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Yeşil ve Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın, SODAP Eşsözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı, SYKP Eşbaşkanı Cavit Uğur, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ile kitle örgütleri ve sendika temsilcileri katıldı. 

Kutlamada sanatçılar Xero Abbas, Koma Sorjiyan, Grup Vardiya ve Hûnermend Huriye de sahne aldı. 

Kutlamalara ilişkin Gazete Duvar’a konuşan HDP İstanbul İl Başkanı Ferhat Encü, “bütün baskılara, gözaltılara, sıkıntılara, hava koşullarına rağmen Newroz alanına baktıklarında gençlerden oluşan coşkuyu gördüklerini” söyledi. 

“Biz 2022 Newroz’unda toplumun demokrasiye, özgürlüklere kavuşmasını, Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesini istiyoruz” diyen Encü, şunları söyledi: “Halkların, sorunların çözümü için değişim, dönüşüm ve demokratik iktidar talep ettiği bir noktada Newroz’u kutluyoruz. Bizler HDP olarak bu taleplerin dile getirilmesi ve Newroz alanından güçlü ses verilmesi konusunda bir zemin oluşturmaya çalışıyoruz. Bir aydır sokak sokak, ev ev gezerek bunun zeminini oluşturmaya çalıştık. Ezilen halklarımızın, işçilerin, emekçilerin, bütün dinlere sahip inanç temsilcilerinin bu alana gelerek taleplerini yüksek sesle dile getirmesini istedik. İnsanlar akın akın Newroz alanına geliyor. Bu Newroz’un en önemli simgelerinden bir tanesi; yeni inşanın, Demokratik Cumhuriyet’e adım atmanın ve demokratik iktidarın oluşturulması talebidir. Bu aynı zamanda AKP-MHP iktidarına bu topraklarda son verilmesi, bütün hukuksuzluklara hesap sormaya yönelik taleplerden oluşan bir Newroz’dur.” 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz