Anadilde sohbet

0
539

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Haklar ve İnançlar Meclisi, 12 Nisan’da “Egemen Dil Politikaları Karşısında Anadillerimiz: Adigeceyi konuşuyoruz” başlıklı çevrimiçi bir etkinlik düzenledi.  

“Anlamasanız da bağlanmanız, bize ve sonrasında program yapacak diğer anadillere cesaret verecektir” denilen etkinlikte konuşmacı olarak Jineps Gazetesi Yayın Kurulu’ndan Erdoğan Yılmaz ve Jineps’te Kayseri’nin Uzunyayla bölgesindeki Çerkes köylerinin tarihçelerini anadilinde yazan Cevdet Uğurtepe yer aldı. 

Erdoğan Yılmaz, etkinlik ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bu etkinliğin esas amacı Türkiye’de konuşulan egemen dilin dışındaki anadillerin ifade bulması. İlk olarak Agidece ile başlıyoruz. Ondan sonra diğer diller gelecek. 6 ay boyunca her ay bir dili kendi sesleriyle duymak hedefimiz. Anlamasak bile kendi sesleriyle duymak önemli. Çoğu zaman bir dil duyuyoruz, anlamıyoruz; Süryanice mi, Hemşince mi? Bunu bilmek önemli. O dil kayboluyor, korku içindeyiz… Bu korkuyu yeneriz diye kamusal alanda daha çok kullanırız diye bu etkinlikleri başlattık.” 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz