Çerkes peynirleri Bodrum festivalinde

0
681

 Bodrum’dan selamlar… Burada değişik zamanlarda çeşitli festivaller yapılıyor. Amaç, yöresel ve ananevi usulde üretim yapanları desteklemek, bu kültürü yaşatmak. 

Bu hafta, yeme-içme kültürünün en çok çeşitlilik gösterdiği peynir üretimi konu olunca bizim Çerkeslerin peynir kültürü çok farklı ve özel… Köyümüz Demirboğa’da sepet içinde, üstüne taş koyarak süzülen, sonra da bir yere asarak rüzgârla kurutulan peynirin lezzetini hiç unutmam.  

Festivale her yöreden üreticiler katılıyor. Bizim peynirlerden imal eden katılımcı da vardır diye düşündüm. Araştırdığımda ve festivale gittiğimde Susurluk Demirkapı Köyü’nden Çerkes’Z Mutfağı ailesinin katılımcı olduğunu gördüm, tanıştım. Çerkes peynirini inek sütünden yapıyorlar. Bizim Uzunyayla’da koyun sütünden yapılıyordu. Hoş şu an koyun sürüleri de kalmadı ya! Denemek, tatmak için aldım. Bana tadı farklı geldi. Çoğu kimse de inek sütünden peynir sever. Bir de tam kurutamamışlar; festivale katılım hızıyla. 

Yöresel peynirlerden tattım, 30-40 değişik yöre… Kars gravyeriyle bizim Çerkes’Z peyniri ilk sıradaydı. Benim hatırladığım, bu peynir bizim aileye gelen değerli misafirlere hediye olarak verilirdi. Çok kıymetliydi. Sütün yoğun olduğu dönemlerde yapılırsa en kalitelisine ulaşılırdı. 

Festival renkli aktivitelerle üç gün sürdü. Katılım fazlaydı. Değişik yörelerin peynir yapımı sergilendi. Kıbrıs hellim peyniri gibi… 

Çerkes’Z Mutfağı ailesinin sitesinde peyniri asarak kuruttukları belirtilmiş. İlginç olan da asılı peynirlerden her akşam bir tanesini köy gençlerinin hakkı diye dışarıda bırakmalarıydı. 

Bodrum’a özel yöresel peynirler olarak kazıklı peyniri, desti peyniri, Çomakdağ karacaotlu peynir, Milas kırktokmak peyniri diye çeşitler olduğunu öğrendim. 

Zaman ayırıp naçizane notlarımı okuduysanız çok teşekkür ederim. 

Peynir sevmeyen azdır ya da Çerkes’Z peynirini tatmamıştır. 

Slow Food Yaveş Gari Bodrum Birliği tarafından iki yılda bir düzenlenen 4. Uluslararası Peynir Festivali Slow Cheese Bodrum, 7-10 Nisan tarihleri arasında Oasis AVM’de yapıldı.  

Peynir zanaatkârlarının ürettikleri doğal peynirleri doğrudan tüketiciyle buluşturmak ve pazardaki yerini güçlendirmek amacıyla başlatılan etkinliğe, Muğla’nın yanı sıra Türkiye’nin her bölgesinden peynir üreticileri katıldı.  

Susurluk Demirkapı Köyü’nden Çerkes’Z Mutfağı, Çerkes peyniri ve kefir; Konya Beyşehir’den Madalı Keçi Çiftliği de geniş ürün yelpazesiyle festivalde yer aldı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz