‘158. yılında Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nı unutmuyoruz!’

0
483

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları, Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nın 158. yılında yaptığı açıklamda “Çerkesler binlerce yıldır yaşadıkları anayurtları Kafkasya’da 101 yıl süren savaşlarda ağır bedeller ödeyen bir halktır. Tarih, 21 Mayıs 1864’teki son savaşta Çerkeslerin büyük bir katliama uğramasına ve yaşadıkları topraktan koparılışlarına tanıklık etti. Çerkeslerin ‘sürgün ve soykırım’ diye adlandırdıkları bu trajedi unutulamaz. Çerkes nüfusunun yüzde 90’ı anayurtlarından koparıldı, dünyanın dört bir tarafına dağıtıldı, sürgün yollarında 500 binden fazla Çerkes hayatını kaybetti. Çerkesler sürgün edildikleri her yerde yoğun asimilasyona tabi tutuldular” dedi. 

Hatimoğulları, Türkiye’de yaşayan Çerkeslerin de tekçi zihniyetin ürünü olarak asimilasyona maruz kaldığını ve kalmaya devam ettiğini belirterek şunu vurguladı: “Bütün baskılara ve asimilasyon politikalarına rağmen Çerkesler, 21 Mayıs’ı var olma, direniş, başkaldırı ve diriliş günü olarak görüyorlar. Anayurtlarında ve diasporada varlıklarını ve kimliklerini kesintisiz sürdürüyorlar.” 

“Çerkes kardeşlerimizin acılarını yürekten paylaşıyoruz”  

Açıklama şöyle devam etti: “Halkların Demokratik Partisi olarak Çerkeslerin kimliklerini, dillerini, kültürlerini yaşayabilmek ve yaşatabilmek için talep ettikleri demokratik hak ve özgürlüklerinin kabul edilmesi çağrısı yapıyoruz. Çerkeslerin haklı taleplerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Sürgün ve soykırımın 158. yılında bu büyük trajediyi unutmuyoruz. Çerkes kardeşlerimizin acılarını yürekten paylaşıyoruz.” 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz