Babalı sahilinde Nart ateşi yakıldı

0
466

Abhaz Dernekleri Federasyonu’nun (ABHAZFED) düzenlediği program, Kandıra’nın Karaağaç Mahallesi’ndeki Sürgün Anıtı’nda başladı, katılımcılar buradaki mezarlığı da ziyaret etti. 

Sürgünde hayatını kaybedenler için Kur’an-ı Kerim okundu, dua edildi. Meşalelerle Babalı sahiline yürüyen katılımcılar, denize çelenk bıraktı, karanfil attı ve “Nart ateşi”ni yaktı. 

ABHAZFED Genel Başkanı Murat Gümüş, Çarlık Rusyası’nın saldırısına maruz kalan Abhazlar, Adigeler, Çeçenler ve Osetler ile tüm Kafkasyalı kardeşlerinin aynı acıyı ve kaderi paylaştığını söyledi. 

 

Kardeş halklar olarak birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde varlıklarını sürdürmeleri gerektiğini ifade eden Gümüş, “Abhazlar olarak atalarımız Babalı sahiline ayak bastıktan sonra Anadolu topraklarını vatan bilmişler. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda her Anadolu insanı gibi fedakârlık göstererek Cumhuriyet’imizin asli kurucu unsurları olmuşlardır. Bundan da gurur duymaktayız. Bugün insanlık onurunun ayaklar altına alındığı, insanlık adına dünya tarihinin de ayıpladığı acı bir günümüzdür. Bu vesileyle sürgün esnasında Karadeniz’de ve karada kaybettiğimiz atalarımızı bir kez daha saygıyla yad ediyoruz. Ruhları şad olsun” diye konuştu. 

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise uzmanlar, tarihçiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin çalışmalarıyla bir anıt hazırladıklarını ve bunu tepenin üzerine yapmayı düşündüklerini kaydetti. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz