‘Baskılara karşı direnen HDK’yi savunacağız’

0
456

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Merkezi’ne yönelik, 3 Haziran tarihinde gerçekleşen polis baskını sonrasında 29 kişinin tutuklanmasına ilişkin bir araya gelen HDK bileşenlerinin temsilcileri, 18 Haziran’da basın toplantısı düzenledi. 

Basın toplantısına, HDK Eşsözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDK bileşenlerinin temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar katıldı. Toplantının yapıldığı HDK salonuna “Demokratik Toplum Demokratik Cumhuriyet için HDK’yi Savunuyoruz” pankartı asıldı. 

  

“Biz bugün hukuku konuşmak isterdik” 

ÖHD’den avukat Serhat Çakmak, tutuklama saldırısına gerekçe yapılan dosyaya ilişkin bilgi verdi. Tutsak edilen siyasetçilerin selamını ileten Çakmak, “Biz yine medyanın son dakika haberiyle haberdar olduk. Medyada çarşaf çarşaf bilgiler basına servis edildi. Biz bugün hukuku konuşmak isterdik, yaşananların hukuka aykırı olduğunu belirtmek isterdik ama maalesef bugün burada bundan bile bahsedecek durumda değiliz” dedi.  

Dosyada hiçbir delilin mevcut olmadığına vurgu yapan Çakmak, hukuki açıdan dava dosyasının da çokça dikkate alınmadığının altını çizerek, “İspat hukukunun yer değiştirmiş olmasını gördük bu dosyada. Bu dosyada buna dair bir araştırma ya da değerlendirme yapma ihtiyacı bile duymamış ilgili makamlar” diye belirtti. 

  

“Kumpas operasyonu” 

3 Haziran’da siyasetçilere yapılan baskını bir “kumpas operasyonu” olarak tanımlayan HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, “Bu operasyonu hem siyasal soykırım olarak hem de bu topraklarda farklı ezilen kimliklere dönük bir tasfiye operasyonu olarak da değerlendiriyoruz” dedi. 

  

“Yine bildiğimiz yoldan gideceğiz” 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, “İktidarın bu saldırısını çokça boşa çıkardık, yine bildiğimiz yoldan gideceğiz arkadaşlarımızın özgürlüğünü kazanana kadar. HDK-HDP’yi savunarak bu kumpas oyunlarını boşa çıkaracağız” ifadelerini kullandı. 

  

“İktidar, herkesi sindirmeye çalışmakta” 

Jineps Gazetesi YK üyesi A. Seda Berzeg, saldırılara karşı mücadele çağrısında bulundu. Berzeg, “Saldırıların artarak devam edeceğini öngörebiliriz. İktidar, muhalefet ve kendi dışındakilere saldırarak herkesi sindirmeye çalışmakta. Daha fazla adalet ve demokrasi isteyenler olarak demokrasi ittifakını kurmak istiyoruz” dedi. 

  

“Birlik olalım, diri olalım” 

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, “Yok saydıkları kadınlar, doğaseverler, toplumun ezilen tüm kesimleri varız, buradayız. Örgütleneceğiz, birlikte olacağız, bu zor karanlık dönemi atlatacağız. Bir araya gelelim, birlik olalım, diri olalım, saldırılara son vermek için tüm gücümüzle mücadele edelim” şeklinde konuştu. 

  

“HDK kocaman bir nehre dönüşmüştür” 

Ülkede direnen emekçiler ve gençler olduğuna söyleyen Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İstanbul İl Eşbaşkanı Roni Gören ise HDK’nin, emekçilerin, İstanbul Sözleşmesi’ni savunan kadınların, ekolojistlerin, kendi dili için mücadeleyi büyüten Kürtlerin meclisi olduğunu belirtti ve “HDK, bütün bu güçlerden beslenen kocaman bir nehre dönüşmüştür. Bu nehrin önüne herhangi bir barikat ya da baraj konması mümkün değildir. Sonuna kadar HDK’yi savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Toplantıda ayrıca Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM Üyesi Atilla Özdoğan, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAY-DER) kurucularından Yusuf İnal, Kaldıraç Sözcüsü Hakan Dilmeç, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Sözcüsü Sevtap Akdağ, 78’liler Girişimi’nden Celalettin Can, Yeşil Sol Parti üyesi Çiğdem Özbaş ve HDK Halklar ve İnançlar Meclisi üyesi Süryani Edip Arslan da söz aldı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz