‘100 Tutsak 100 Hapishane’

0
413

Görülmüştür Kolektifi ile Görüşeceğiz Kolektifi’nin ortaklaşa düzenlediği “100 Tutsak 100 Hapishane – Sonsuz Edebiyat” başlıklı kitap sergisi, Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı’nın (BEKSAV) ev sahipliğiyle, 3-4-5 Haziran tarihlerinde Kadıköy’de gerçekleşti. 

Ağırlıklı olarak edebi eserlerden oluşan, 100’den fazla mahpusun hapishane koşullarında yazdıkları ve çizdikleri eserlerin dışında ayrıca hapishanede üretilen edebiyat ve karikatür dergileri, hapishane konulu kitaplar da yer aldı. 

Kolektifler tarafından yapılan açıklamada, siyasi tutsakların sanat edimlerinde sadece zindanı değil dışarıyı da başarıyla betimlemediklerine vurgu yapıldı. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: 

“Onlar anı bohçalarını asıl olarak dışarıda doldurmuşlardır. Elbette bu birikimi, estetiği ihmal etmeden, sanatın olmazsa olmaz kurallarıyla işleyip ak kâğıda ya da tuvale aktarmak çetrefilli iştir.  

Sanatçı yoğunlaşmak için kimi zaman kalabalıklara karışmak, kimi zaman da yalnız kalmak ister. Bu bir lüks değil, üretim daha iyi üretim için zorunluluktur. Ama zindandaki yazar – şair – ressam – karikatürist – besteci dilediği zaman yalnız kalamaz veya kalabalıklara karışıp, dilediği gibi gözlem yapamaz. Bu açığını ancak düş gücüyle ve anı bohçasına başvurarak kapatır. Ve okuyarak. Bu anlamda onlar düş yolculuklarında kimi zaman bizden daha özgürdür.” 

Sergi kapsamında imza günü ve söyleşi etkinlikleri de düzenlendi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz