GOC’nin RF’ye katılımı konusundaki referandum kararı askıya alındı

0
334

Güney Osetya Cumhuriyeti (GOC) Devlet Başkanı Alan Gagloev, 30 Mayıs Pazartesi günü aldığı kararla, Cumhuriyet’in eski lideri Anatoly Bibilov’un seçim sathı mailine girildiğinde bir Devlet Başkanlığı kararnamesi ile 17 Temmuz’da iki Osetya’nın, RF çatışı altında, birleşmesi konusundaki referandum çağrısına ilişkin kararnamesini askıya aldı. Gagloev, GOC’nin RF ile daha yoğun entegrasyonu desteklediğini, ancak bu konuyla ilgili tüm konularda Rus tarafıyla kapsamlı istişarelerde bulunmak için referandumun ertelendiğini belirtti. Ona göre, Rusya’nın meşru hak ve çıkarlarını etkileyen sorunların tek taraflı çözümü kabul edilemez. RF Dışişleri Bakanlığı’nın resmi temsilcisi Maria Zakharova da “Güney Osetya makamlarının kararnameyi askıya alarak isabetli bir karar verdiklerini” söyleyerek “Bu girişimin <…> bizimle mutabık kalınmadan alındığı göz önüne alındığında, yeni Devlet Başkanı’nın <…> kararını ittifak ruhuna uygun olarak doğru buluyoruz” dedi. 

24 Mayıs’ta Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Güney Osetya’da yapılacak olan referandumla ilgili yorumda bulunmuş ve GOC’nin Rusya’ya olası girişi için bu adımın yasal yönler de dikkate alınarak daha ayrıntılı olarak yapılması gerektiğini kaydederken Bibilov’un aldığı referandum kararından önce kendileriyle görüşülmediğini, GOC’nin RF’ye katılması konusunda hiçbir hazırlıklarının olmadığını, hele ki “yeni bir devletin ihdası anlamına gelecek ‘iki devletin birleşmesinin’ asla söz konusu olmayacağını” bildirmişti. Dahası, seçimlerin ikinci ayağı öncesinde Gagloev’in ekibi, 17 Temmuz’da yapılması planlanan referandumun, RF’deki birçok analist gibi, “RF’nin zararına” olduğunu, “Gürcistan ile durumu karmaşıklaştıracağını” söylemişlerdi. Alan Gagloev de RF’ye katılmaya karşı olmadığını ancak bunun için hem GOC hem de RF için en uygun bir zamanda referandum yapılmasından yana olduğunu açıklamıştı. Cumhuriyet siyasetinin ana vektörünün RF ile ilişkiler olduğunu belirten Gagloev “Şu anda dünyadaki en akut jeopolitik durum gelişmekte. Stratejik ortağımız RF’nin attığı adımların, Rus Dünyası yörüngesindeki ülkeler üzerinde yükselen ulusal güvenliğe yönelik tehditle tamamen tutarlı olduğuna inanıyoruz. Bugün ve her zaman Güney Osetya müttefiklik görevine sadık kalacaktır” diyerek sorumluluk bilincinde olan aday olduğunu ortaya koymuştu. 

Merkez Seçim Komisyonu sekreteri Kristina Avlokhova, GOC’nin Rusya’ya katılmasıyla ilgili referandumu iptal etmek için ”mahkeme kararı gerektiğini” bildirdi. Yeni Başkan Moskova’daki görüşmelere dahil edilen, Bibilov’un ekibinden, Parlamento Başkanı Alan Tadtaev ve Yüksek Mahkeme Başkanı Olesya Kochieva’yı baskı altına almaya çalıştı belli ki: çünkü kendisi referandumu en fazla üç ay erteleyebilir, nihai olarak referandum kararnamesini iptal etme yetkisine sahip Yüksek Mahkeme’deki Bibilov ekibinin görev süresi ise yıl sonunda bitiyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz