İşkence gören Çerkes aktivist Rusya’yı terk etti

0
550

Çerkes aktivist Kase Kik, Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nin başkenti Çerkesk’te bir kafede bir karaokeden Ukraynaca şarkı isteyince gözaltına alındı ve işkence gördü. 

Memorial İnsan Hakları Merkezi’nin tasfiyesine ilişkin mahkeme kararının ardından aynı ekip tarafından yönetilen Polny PTS kanalına göre, Kik, 13 Mayıs akşamı bir kafede gözaltına alındı.  

FSB görevlisi olduğu iddia edilen kişi, Kik’e Ukrayna, Amerika, Türkiye, Rus muhalefeti ile bağlantıları ve Ukrayna’daki savaşa yönelik tutumu hakkında sorular sordu. Kik’in ayrıca telefonunun kilidini açması istendi ve avukatını araması reddedildi. 

Daha sonra bir bardak dolusu votka zorla Kik’in ağzına döküldü ve alkol zehirlenmesi için muayeneye götürüldü. Sağlık raporuyla mahkemeye çıkarılan Kik, polis memurlarının sadece para cezasına çarptırılacağına dair sözlerine inanarak, “kamu düzenini ihlal, müstehcen dil ve vatandaşlara yönelik saldırgan taciz” suçunu kabul etti. Kik, 10 gün süreyle idari tutuklama cezasına çarptırıldı. 

Kik, soruşturma önlemleri için” Çerkesk’teki FSB binasına götürüldü. Bunu öğrenen avukatı olay yerine gelerek çeşitli yetkilileri aradı ve duruma dikkat çekti. Kik, avukatının bu hareketinin kendisini kurtardığına inanıyor: FSB memurları tekrar telefonun kilidini açmasını istedi, ancak reddedildikten sonra sonunda geçici gözaltı merkezine geri götürdüler. 

Dayak için tıbbi muayene yapılmamasına rağmen, alkol zehirlenmesini doğrulamak için düzenlenen raporda ağrı şikâyetleri ve “boyun, yüz, kulak arkasında taze morluklar ve hematomlar” kaydedildi.  

Kik, kendisine 5-7 kişi tarafından bütün gece boyunca dayak atıldığını, “Ukrayna yanlısı ve Zelensky’nin ajanı” olmakla suçlandığını; Ukrayna, Amerika, Türkiye ve Rusya içindeki muhalefetle bağları olduğunu söylemeye zorlandığını belirtti. 

Kik, kolluk güçlerinin zulmünü sosyal faaliyetleriyle ilişkilendirdi.  

Polny PTS kanalının 18 Haziran’da bildirdiğine göre, işkence hakkında dosya açılmaması üzerine Kase Kik, can güvenliği kaygısıyla Rusya’yı terk etti. 

‘Karaçay-Çerkes Adige Xase’ üyesi olan Kik, ‘Karaçay-Çerkes Çerkes Kongresi’nin başkanlığını yapmıştı. 

21 Mayıs anma etkinliklerinin organizasyon çalışmalarında yer alan Kik, Çerkes soykırımının Gürcistan tarafından tanınmasına ilişkin faaliyetlere de katılmıştı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz