Macron’a seçim tokadı

0
367

Fransa’da 19 Haziran’da düzenlenen genel seçimlerin ikinci turunda hükümet, 30 yıldan bu yana ilk kez 577 sandalyeli Ulusal Meclis’te salt çoğunluğu elde edemedi.  

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Cumhuriyet’e Yürüyüş/Republique en Marche ile onu destekleyen küçük partiler MODEM ile Horizon’un oluşturduğu Ensemble ittifakı, 245 milletvekili çıkarabildi.  

Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki sol ittifak NUPES (Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği) seçimde ikinci sıraya yerleşerek ana muhalefet olurken, aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik ise üçüncü sırada yer aldı. 

Parti tabanına seslenen Jean-Luc Mélenchon, sonucun ‘Macron’un ahlaki başarısızlığına işaret ettiğini’ söyledi ve iktidar partisini, Le Pen’in partisiyle kafa kafaya yarıştığı yerlerde sola destek vermeyi reddederek aşırı sağa hizmet etmekle suçladı. 

Ensemble ittifakının tek başına hükümet kuracak milletvekili sayısına ulaşamaması nedeniyle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u zorlu günlerin beklediği yorumları yapılırken, Ensemble ittifakını ‘felçten kurtulmak’ için yeni senaryolar üzerinde çalışılıyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz