AYM’den Yüksekdağ için hak ihlali kararı

0
306

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekili seçildikten sonra yargılanmasını, yasama dokunulmazlığının ihlali olarak değerlendiren Anayasa Mahkemesi (AYM), Yüksekdağ’ın “seçilme” ve “siyasi faaliyetlerini serbestçe yürütme” haklarının engellendiğine oy çokluğu ile karar verdi. 

  

Tazminat ödenecek 

Yeniden yargılama talebini reddeden AYM, Yüksekdağ’ın ayrca düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının da ihlal edildiğini belirtti. 

AYM, ihlaller nedeniyle Yüksekdağ’a 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine, Yüksekdağ’ın maddi kaybına dair belge sunmaması nedeniyle maddi tazminat talebinin ise reddine karar verdi. 

Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi kararına da atıfta bulunan AYM, 14. maddedeki belirsizliğin giderilmesi için bir yasal düzenleme ihtiyacı olduğunu yineledi. 

  

HDP’den açıklama 

Figen Yüksekdağ’la ilgili hak ihlali kararının ardından HDP’den bir açıklama geldi. Partinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “AYM, önceki dönem Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ’ın dokunulmazlığının kaldırılarak vekilliğinin düşürülmesini ‘seçilme hakkı ihlali’ olarak değerlendirdi. Yüksekdağ ve tüm seçilmişlerimizin gasp edilen hak ve özgürlüklerine kavuşması için adalet mücadelemizi yükselteceğiz” denildi. 

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de Twitter hesabından yaptığı açıklamada TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a, Adalet Bakanlığı’na ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a çağrıda bulunarak, “AYM’nin Figen Yüksekdağ kararı gereği, hukuk dışı yargılamaların tüm sonuçları ortadan kaldırılmalıdır” dedi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz