Irkçı saldırı

0
513

Kayseri’de bir genç, şehir içi toplu taşıma aracında telefonda annesiyle Çerkesçe konuştuğu için otobüsteki bir kişinin ırkçı söylemlerine maruz kaldı. 

Gencin üzerine yürüyen ırkçı saldırgan, “Bu ülke Türklerin ülkesi. Her şey Türktür, Çerkes değil. Bu ülkede ikinci dil konuşulmaz. Kürt olsun, Çerkes olsun. Kim olursa olsun, fark etmez” derken, başka bir yolcunun ise “Çift dil konuşulduğunda ülke karışır” diyerek destek verdiği görüldü. Olayla ilgili olarak birçok sivil toplum kuruluşundan tepki gelirken, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. 

Demokratik Çerkes Kongresi Girişimi (DÇK-G) şu açıklamayı yaptı: “Türkiye, geçmişte ulus devlet anlayışına, tektipleştirmeye kurban edilmek istenen halklar ve diller ülkesidir.  

Günümüz Türkiye’sinde ise iktidarın sadık taraftarlar yaratmak adına, ırkçı, milliyetçi, cinsiyetçi, muhafazakâr, dindar ve kindar bir nesil yaratma çabası sebep; sağlık çalışanlarına saldırı, kadın cinayetleri, doğa katliamı ve ırkçı saldırılar sonuçtur. Yarattığınız Türkiye sizin eserinizdir.  

Kayseri’de Çerkesçe konuşan gençlere yapılan sözlü saldırı aynı zihniyetin ürünüdür.  

Dünyanın tüm renklerine, dillerine ve halklarına saygılı biz Çerkesler, kendi halkımızın diline olan bu saldırıda taraf olduğumuz gibi tüm halkların uğradığı haksızlıklarda da taraf olmaya devam edeceğiz.” 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz