Adigece ve Abazacaya kontenjan ayrılmadı

0
520

Öğretmen atamalarında ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ sıkıntısı 

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 2022 atama döneminde Kürtçe öğretmenliğine 3 kontenjan ayırmasıyla ilgili olarak bir açıklama yayımladı.  

DİERG’in açıklaması özetle şöyle: 

“Ortaokulda yer alan seçmeli ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ dersi Türkiye’de anadili Türkçe olmayanlar için asimilasyonu geriletmeye, verilen tahribatı önlemeye ve toplumsal kültürün aktarımına olanak vermekte, ders olmanın ötesinde anlamlar ve hassasiyetler taşımaktadır. Anadili ve/veya babadili Türkçe olan, olmayan her öğrencinin dersi seçmesini anadili ve/veya baba dili Türkçe olsun olmasın her yetişkinin teşvik etmesi bu nedenle önemlidir. 

Milli Eğitim Bakanlığı 2020 döneminde 1, 2021 döneminde 3 Kürtçe öğretmeni ataması yapmıştı. Bakanlık, 2022-2023 eğitim yılı için ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ dersi kapsamında Kürtçe öğretmenliğine 3 kontenjan ayırdı. Kürtçe dışındaki diğer anadillerine yani Adigece (Kiril), Adigece (Latin), Abazaca, Lazca, Gürcüce, Boşnakça ve Arnavutçaya ise kontenjan ayırmadı.  

Tamamen ihtiyaçlara göre planlama yapılıp yapılmadığını ve kontenjan sayılarını belirleyen parametreleri bilmek herkese güven verecektir. 

DİERG, seçmeli ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ derslerinin zorunlu hale getirilmesi önerisini tekrar anımsatır. Ayrıca, Türkçe dışındaki anadillerine sahip öğrenciler için de ‘anadilinde zorunlu eğitime’ başlanması önerisini tekrar vurgular.” 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz