Suruç Katliamı: ‘Kalplerimiz adalet için atsın’

0
327

Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015’te Kobane’deki çocuklara oyuncak götürmek için Amara Kültür Merkezi’nin önünde bir araya gelenlere yönelik IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliamın 7. yıldönümü, birçok ilde düzenlenen etkinliklerle anıldı. 

  

Etkinlikler 16 Temmuz’da başladı  

Anma programları, 16 Temmuz’da başladı. İstanbul’da Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı’nda (BEKSAV) “Bellek ve İyileşme” başlıklı fotoğraf sergisi açıldı. İzmir’de Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) tarafından “Kobane inşa kampanyası ve 7 yıllık adalet mücadelesi” sloganıyla Halkların Demokratik Kongresi Partisi (HDP) il binasında panel düzenlendi. 

17 Temmuz’daki etkinliklerin adresi İstanbul ve Ankara oldu. İstanbul Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde adalet zinciri eylemi gerçekleştirildi. Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç İçin Adalet Platformu ve gençlik örgütleri, Ankara’da Günebakan Gençlik Kültür Evin’de “Gençlik Hareketinin Hafızası: Suruç Katliamı” başlıklı bir panel yaptı. 

18 Temmuz’da İzmir Karşıyaka’da adalet zinciri eylemi düzenlendi. Suruç İçin Adalet Platformu, Urfa Barosu’nda “Suruç Katliamı ve Adalet Mücadelesi” başlığıyla bir panel gerçekleştirdi. 

20 Temmuz’da ise başta İstanbul, Ankara, Urfa, İzmir olmak üzere Gaziantep, Kocaeli, Eskişehir, Muğla, Adana ve Antalya’da anma programları düzenlendi. 

  

Suruç 

Suruç İçin Adalet Platformu öncülüğünde Suruç’ta Amara Kültür Merkezi’nin bahçesinde gerçekleşen anma programına katılım yoğundu.  

Anmaya, HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan, HDP il ve ilçe yönetimi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Urfa 78’liler Girişimi, SGDF, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Yaşam Evi Kadın Dayanışma Derneği’nin üye ve yöneticileri katıldı. 

Kültür merkezinin bahçesine karanfil bırakan katılımcıların yaptıkları konuşmalarda, 7 yıl önce IŞİD saldırısı ile barışın ve halkların kardeşliğinin hedef alındığına dikkat çekildi. 

  

Ankara 

Ankara’daki etkinliğin adresi Kızılay’daki Güvenpark’tı. Polis, yapılmak istenen anmayı engelledi.  

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinden Güvenpark’a gitmek isteyenlere biber gazıyla müdahale eden polis; “Yoldaşlarımızı katlettiler”, “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganları eşliğinde yürüyenlere saldırıp çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. 

İzmir 

İzmir’de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleştirilen anma etkinliğinde okunan basın açıklamasının ardından yürümek isteyen topluluğu polis engelledi, 19 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. 

İstanbul 

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç İstanbul Halitağa Caddesi’nde açıklama yaptı. “Kalplerimiz adalet için atsın” yazılı pankartın açıldığı eyleme Suruç aileleri, Cumartesi Anneleri, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve çok sayıda siyasi parti temsilcisi katıldı. 

Eylemde sık sık “Suruç için adalet, herkes için adalet”, “Suruç’u unutma, unutturma”, “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganları atıldı. Oturma eyleminin ardından dağılan kitleye polis saldırdı.  

Gençlik örgütleri, Süreyya Operası önüne çağrı yapmıştı. Ancak gözaltılar ve polisin ablukası, Yeldeğirmeni’nin tüm sokaklarını eylem alanına çevirdi. 

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) aktardığına göre polis, İstanbul Kadıköy’de HDP ilçe binası önünde toplanan gruba anma bittikten sonra müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz