Midyat’ta Süryani Şapeli’ne saldırı

0
298

Mardin’in Midyat ilçesindeki Anhil köyünde, Mor Petrus ve Mor Pavlus Süryani Şapeli’ne gerçekleştirilen saldırıda mezar taşları kırılarak kemikler etrafa saçıldı. 

Süryani Ortodokslar her yıl kilise takvimine göre Mor Petrus ve Mor Pavlus’un haça gerilip, kafası kesilerek katledildiği 29 Haziran’da, kiliselerinde “Mor Petrus Mor Pavlus Azizleri Anma Günü” ayinleri düzenler ve azizler için dualar ederler. 

Anhil’de Covid nedeniyle yaklaşık üç yıldır Şapel’e gidemeyen Süryaniler de “Mor Petrus Mor Pavlus Azizleri Anma Günü” nedeniyle Şapel’e ziyaret gerçekleştirdi. Şapel’e giden Süryaniler, alanda bulunan üç mezarın taşlarının kırıldığını ve içindeki kemiklerin de etrafa saçıldığını gördü. 

Süryanilerin, durumu jandarmaya bildirmesinin ardından keşif yapıldı. Yapılan keşifte ise saldırının yeni olmadığını, mezardan çıkarılarak etrafa saçılan kemiklerin daha eski bir tarihte yapılabilmiş olabileceği öne sürüldü. 

  

“Süryanilerin bitmeyen travması” 

Yaşananların Süryaniler için bitmeyen bir travma olduğunu gazetemize değerlendiren köylüler de saldırıdan dolayı oldukça etkilendiklerini paylaştı. 

Köylüler ayrıca saldırının hazine bulmak maksadıyla yapılabilmiş olduğunu da belirtti. 

  

“Bir son verilmesi lazım” 

Olaya tepki gösteren Mardin Milletvekili Tuma Çelik de, bu saldırının ilk olmadığını dile getirdi. Çelik, “Süryani (Asuri-Arami-Keldani) halkı yüzyıllardır maruz kaldığı baskı, soykırım ve tehdit politikalarını her dönemde yaşamaya maruz bırakılıyor” şeklinde konuştu. 

Çelik, “Define arama ‘bahaneleriyle’ uzun zamandan beridir birçok kilise, manastır ve ibadet yeri tehdit altında. Buna bir son verilmesi ve çözüm geliştirilmesi gerekir” dedi. (Gazete Sabro) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz