Neler oldu?

0
277

Erdoğan ile Putin Soçi’de bir araya geldi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 5 Ağustos’ta Rusya’nın Soçi kentinde 4 saatlik bir görüşme yaptı. Toplantı sonrasında yayımlanan ortak bildiride Erdoğan ve Putin’in Suriye, Libya, ulaşım, doğalgaz, tarım ve inşaat konularında işbirliği kararı aldıkları belirtildi. 

  

İzmir, 2030’a kadar ‘plastik atıksız şehir’ olacak 

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) Akdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çekmek için Fransa’dan yola çıkan Blue Panda yelkenlisi, İtalya’nın ardından WWF Plastik Atıksız Şehirler Ağı üyesi İzmir’in pilot ilçesi Çeşme’yi ziyaret etti. Ziyaret nedeniyle düzenlenen etkinlikte, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in 2030 yılına kadar “plastik atıksız şehir” olmak üzere atacağı adımları içeren eylem planını açıkladı. 

  

Gaziantep ve Mardin’de peş peşe felaket 

Gaziantep ve Mardin’de 20 Ağustos’ta yaşanan trafik kazalarında 35 kişi yaşamını yitirdi. Gaziantep’te bir otomobilin şarampole yuvarlanması sonucu olay yerine gelen ekiplere otobüs çarptı. Mardin’in Derik ilçesinde ise TIR ile 2 aracın karıştığı kazada yaralılara müdahale eden ekiplere bir başka TIR çarptı, 20 kişi öldü. 

  

Çalışanlar için en kötü 10 ülkeden biri 

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) 148 ülkeyi kapsayan Küresel Haklar Endeksi’ne göre 2022’de Türkiye işçiler için en kötü 10 ülkeden biri. Türkiye’nin son sıralarda yer almasının nedenleri: Grev yasakları, sendikacıların tutuklanması ve sistematik sendika düşmanlığı. 

  

Aysel Tuğluk için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuru 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Fatma Kurtulan, Aysel Tuğluk’la ilgili Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu. 

Başvuruda, hastalığı kritik aşamada olan demans hastası Tuğluk’un cezaevinde tutularak hak ihlaline maruz kalmaması ve telafisi imkânsız zararlara mahal verilmemesi için tahliyesine yönelik koşulların sağlanması talep edildi. 

  

AYM, ‘Başkanlık sistemine hayır’ cezasını iptal etti 

Anayasa Mahkemesi (AYM), ‘Başkanlık sistemine hayır’ görüşünü açıklayan Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz’a verilen para cezasını iptal etti. AYM’nin kararında, verilen cezada ifade özgürlüğünün ihlal edildiği belirtildi. 

  

Gülşen’in tutuklanması tepki topladı 

Şarkıcı Gülşen’in imam hatiplilere yönelik sözleri nedeniyle hedef gösterilmesinin ardından tutuklanmasına başta Türkiye Barolar Birliği olmak üzere birçok kurum, gazeteci, siyasetçi ve sanatçıdan üzere tepkiler yağdı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz