Rasyonellikten ve bilimden uzak faiz indirimi kararı

0
374

Merkez Bankası’nın politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında 100 baz puanlık indirim yaparak oranı yüzde 14’ten yüzde 13’e çekmesi akademisyen ve ekonomistleri şaşırttı. 

Piyasa beklentilerinin aksine yapılan indirime karşılık akademisyen ve ekonomistlerin yorumları şöyle oldu:  

Ozan Bingöl (Başkent Üniversitesi öğretim görevlisi, vergi uzmanı): “Bugünkü faiz indirimi bir kez daha gösterdi ki; Merkez Bankası yöneticileri enflasyonla mücadele etmiyor, koltukta kalma mücadelesi veriyorlar! Anladığımız kadarıyla enflasyon da bizi yönetenler için değil, sadece bizim için bir sorun.”  

Selçuk Gezer (Ekonomist): 

“Merkez Bankası madem NAS var faizi sıfırla!!! Nasıl olsa 0’la 14 arasında bir fark kalmadı. Bu sayede en azından bankalar kârlarını daha da katlarlar. Parayı devletten yüzde 14’e alıp yüzde 25’e aynı devlete satacaklarına yüzde 0’la alıp yüzde 25 ile satarlar.” 

Bilge Yılmaz (İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı): “Rasyonellikten, bilimden uzaklaşmanın son örneğini bugün Merkez Bankası’nın yaptığı 100 baz puanlık faiz indirimi ile gördük. İzah edilemeyecek bu kararın hiçbir anlamı yok. Sadece yanlışta ısrar edeceklerinin bir defa daha altını çizmiş oldular.” 

Emre Alkin (İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü, ekonomi yazarı): “Sanırım Merkez Bankası ‘Diğer merkez bankaları faizleri yükseltirken biz de mecburen sonunda dayanamayıp yükselteceğiz, dolayısıyla şimdiden elimizde fırsat varken düşürebileceğimiz kadar düşürelim’ diyor. Maalesef başka izah bulamıyorum.” 

Mahfi Eğilmez (İktisatçı): “Merkez Bankamızı kutluyorum. Dosta düşmana para politikasının nasıl yönetileceğini gösteriyor. Yalnız 100 puan az oldu, 300 olmalıydı!” 

Uğur Gürses: (Ekonomi yazarı): “Kör gözüm parmağına… Halkı yoksullaştıracak kararları sonuçlarını bilerek alanlar, suç işliyor.” 

Ceyhun Elgin (Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi, makroiktisatçı): “Para Politikası Kurulu basın duyurusunu okuma zahmetine katlanmadım. Eminim ki TCMB bir şeyleri kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini vurgulamıştır, içim oldukça rahat.” (Gazete Duvar) 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz