Adalar Müzesi’nin Büyükada Aya Nikola ana binası, “Adalar’da Bisiklet Üzerinde 137 Yıl” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide ziyaretçilere birçok ünlü isme ait 40 bisiklet gösterime sunulurken, bisikletin tarihine dair de önemli bilgiler veriliyor. Her bölümü ayrı bir konseptle hazırlanan sergi büyük ilgi görüyor.
1 Eylül’de açılan ve 6 ay boyunca ziyarete açık kalacak olan sergi; bisikletle büyüyen, ada yollarını bisikletle arşınlayan Adalıların ve yolu Adalar’dan geçenlerin bisikletlerini, aksesuarlarını, sözlü tarih anlatılarını ve hatıralarını bir araya getiriyor. Dünyayı ilk kez bisikletle dolaşan İngiliz seyyah Thomas Stevens’ın 1885’da uğradığı Büyükada’ya dair yazdıkları ve Hüseyin Rahmi Gürpınar’dan Nâzım Hikmet’e, yolu Adalar’a düşen sanatçıların bisikletli hikâyeleri de serginin bir parçası.
Sergide yer alan yaklaşık 40 bisiklet arasında İnönü ailesinin bisikleti de bulunuyor.
Serginin küratörü Aydan Çelik, etkinlikle ilgili şu bilgileri verdi: “Adalar’da 137 Yıl Bisiklet Sergisi öncelikle, bisikletle özdeşleşmiş Adalar için kurgulanmış bir proje.
Biliyorsunuz, dünyada otomobilsiz yerler şeklinde bir liste yapıldığında, bizim dört adamız Türkiye’nin otomobil girmemiş yegâne yeri. Bu yüzden de bisikletin burada derin bir kültürü var. Biz bu sergide bu kültürü yansıtmak istedik. Sergide dünya bisiklet tarihini kısa bir özetle anlatmaya çalıştık. Bu tarihi Türkiye ve Adalara da bağladık. Henüz ortalıkta Amsterdam yokken Adalar vardı diye bir cümle de kurabiliyoruz. Sergimizde yaklaşık 100 yaşında da bir bisiklet de var, çok yeni modern bisikletler de var. Yaygın olarak Hollanda tipi, İngiltere tipi bisikletler var.
Türk bisiklet sporunda çok önemli bir yeri olan Garbis Bora’nın kendi vücuduna özel yaptırdığı ve üzerindeyken kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği bisiklet var. İnönü ailesinin bisikleti var. Adalar’a yolu düşmüş, Türkiye tarihine iz bırakan çok sayıda insanın bisikletlerini sergiliyoruz”.
Sergi Küratörü: Aydan Çelik
Editör ve Çevirmen: Melis Şeyhun Çalışlar
Tasarım Ekibi: Deniz Koç Çeliker,
Buket Kaya Ataseven
Grafik Tasarım: Atölye Nor, Zehra Derya Koç
Sergi Uygulama: Ali Erkurt
Sözlü Tarih ve Videolar: Ayten Şele,
Mehmet Ali Hancı