RTÜK destekli nefret suçu

0
216

Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ne bağlı Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu, İstanbul’da Beyazıt Meydanı’ndaki Saraçhane Parkı’nda LGBTİ+ karşıtı bir miting düzenledi. 

Siyasal İslamcı 150’ye yakın grup, “Büyük Aile Buluşması” adı altında 18 Eylül’de bir araya geldi.  

Cemaat ve tarikatların da katıldığı, LGBTİ+ bireyleri doğrudan hedef alan yürüyüş için hazırlanan tanıtım videosunda, “Dijital çağda LGBT propagandasının Türkiye’yi ve dünyayı saran bir virüs” olduğu ve “Cinsiyetsizleştirmek, insan neslini azaltmak, aile kurumunu yok etmek isteyen küresel ve emperyalist lobilere ‘dur’ demek istiyorsan, ailemizi, çocuklarımızı ve gelecek nesillerimizi korumak için büyük aile buluşmamıza sen de katıl” ifadeleri yer aldı. Hazırlanan video, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) internet sitesinin “kamu spotları” bölümünde yer aldı. 

Siyasetçiler, sanatçılar, gazeteciler ve yazarlar, Onur Haftası’nda yürüyüşü yasaklayan İstanbul Valiliği’nin bu yürüyüşe izin vermesine ayrımcılık yapılması nedeniyle tepki gösterdi, Son dönemde birçok konser ve etkinliğin “güvenlik gerekçesi” ile iptal edilmesinin ardından bu yürüyüşe izin verilmesi de eleştirilerin diğer odağı oldu. 

  

Tepki yağdı 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İnsan Hakları Kolu: “Toplumun bir kesimini ötekileştiren, nefret söylemi içeren eylem karşısında kamu otoritesinin sessizliği ve kamu kaynakları kullanılarak yapılan çağrılar toplumsal barışı tehdit etmektedir. LGBTİ+ hakları, insan haklarıdır. LGBTİ+lar ne yanlıştır ne yalnızdır. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP): LGBTİ+’ları hedef gösteren ‘Saraçhane Mitingi’ bir nefret suçu organizasyonudur. Nefret suçundan siyasi rant devşirmeye çalışan, toplumu açıkça kutuplaştıranlar suç işliyor. HDP doğaya ve bütün kimliklere dönük saldırının karşısındadır. 

HDP Kadın Meclisi. Nefret suçundan siyasi rant devşirmeye çalışan, toplumu açıkça kutuplaştıranlar suç işliyor. HDP doğaya ve bütün kimliklere dönük saldırının karşısındadır. 

Sol Parti: Nefret söylemini, ayrımcılığı kendine bayrak edinmiş gericilere dur diyelim.” 

Türkiye İşçi Partisi (TİP): 18 Eylül’de Saraçhane’de LGBTİ+ları hedef alacak nefret mitingine izin verilmesi kabul edilemez. İnsanca onurlu bir yaşam hakkı için mücadele eden LGBTİ+ların maruz kaldığı hak ihlallerinin takipçisi olacağız. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP): Faşist erkek egemen rejim LGBTİ+lara ve kadınlara savaş ilan ediyor. 

18 Eylül’de Saraçhane Parkında örgütlenecek olan heteroseksist aile yapısını dayatan LGBTİ+ düşmanı bir mitingdir. Bu politikalara karşı herkesi LGBTİ+larla dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz. 

Halkevleri: RTÜK suç işliyor! Gericiliğe, faşizme, ayrımcı politikalara karşı eşitliğin, özgürlüğün ve laikliğin var olduğu bir ülkeyi ve yaşamı hep beraber inşa edeceğiz.  

Sosyalist Meclisler Federasyonu: 150 gerici örgüt, 18 Eylül günü İstanbul Saraçhane Parkı’nda LGBTİ+ mücadelesini hedef alan, nefret söylemi ve şiddet tehdidi içeren bir miting düzenleyecek. 

Nefret diline, gerici saldırılara ve ötekileştirmeye karşı LGBTİ+ mücadelesinin sesi olmaya devam edeceğiz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz